Islamska država potvrdila smrt svog komandanta u Avganistanu

Svet 13. jul 201508:39 > 08:43
Tanjug/AP Rahmat Gul

Islamska država je objavila audio snimak sa porukom da je njihov vođa grupe za Avganistan ubijen u napadu američke bespilotne letilice, čime su potvrđeni izveštaji avganistanske obaveštajne službe o ubistvu Hafeza Saeda.

Glavni komandant Islamske države u Avganistanu, tzv Horasan države (stari termin koji ekstremisti koriste kada govore o delu između Avganistana i Pakistana), ubijen je u petak zajedno sa 30 drugih ekstremista u Ačin okrugu u provinciji Nangarhar, saopštila je pre dva dana avganistanska Republička direkcija za bezbednost (obaveštajna služba).

Današnja poruka postavljena je na sajt koji koriste pripadnici Islamske države dva dana pošto je avganistanska obaveštaja služba obavestila o njegovom ubistvu, prenela je agencija Rojters mada je navela da nije moguće takvu poruku proveriti iz nezavisnog izvora.

Saed je Pakistanac koji se prošle godine obavezao na vernost Islamskoj državi pošto je napustio talibane.

Rojters navodi su se talibanski pobunjenici i Islamska država borili za teritorije u provinciji Nangarhar koja deli dugu i poroznu granicu sa Pakistanom i da su prošlog meseca džihadisti posle teških borbi za talibanima osvojili taj deo Avganistana.