SAD istražuju Dojče banku zbog pranja novca iz Rusije

Svet 14. jul 201507:59 > 08:00
Reuters

Američke vlasti istražuju nemačku Dojče banku zbog navodnog pranja novca iz Rusiji.

Istražni centar države Njujork ispituje transakcije vredne milijarde dolara i pretpostavlja se da je reč o novcu koji je nezakonito izašao iz Rusije, naveli su izvori za AFP.

Njujorško odljenje za finansijske usluge (DFS) počelo je istragu Dojče banke početkom leta. Prema tim izvorima, ruski klijenti su neuspešno pokušavali da podmite zaposlene u Doče banci u Moskvi, da prikriju poreklo njihovog novca.

Portparolka Dojče banke rekla je da je najveći broj zaposlenih na odmoru, a i Moskvi je ostavljen mali broj pojedinaca. „Podržavamo učešće u međunarodnim naporima za otkrivanje i brobu protiv sumnjivih aktivnosti i preduzimamo akciju da pronađemo dokaze lošeg poslovanja“, navela je ona.

Dojče banka je obavestila regulatorna tela u Britaniji i Nemačkoj o svojoj unutrašnjoj istrazi transakcija, u ruskom odeljenju od 2011. do 2015. godine. Istražitelji Njujorka sumnjaju da su vrednosni papiri kupljeni u Moskvi, paralelno u Londonu, kroz Dojče banku, razmenjivani za međunarodne valute.

Centri istražuju da li su te transakcije, nazvane „ogledalo trgovine“, dozvoljavale klijentima da velike količine novca iznose iz Rusije, dok skrivaju njegovo poreklo.

DFS je u aprilu kaznio Dojče banku sa 600 miliona dolara, što je deo ukupne kazne koje su izrekle američke i britanske vlasti u iznosu od 2,5 milijarade dolara, zbog nameštanja kamata libora, koristeći milione klin ugovora širom sveta, u multi bankarskoj zaveri.