Postignut dogovor o iranskom nuklearnom programu

Svet 14. jul 201508:33 > 08:35
REUTERS/Carlos Barria

Iran i šest svetskih sila postigli su istorijski sporazum o iranskom nukleranom programu, na osnovu koga će Teheranu biti ukinute snakcije u zamenu za ograničvanje iranskog nuklearnog programa.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini potvrdila je danas da je u Beču postignut sporazum sa Iranom o okončanju dugogodišnjeg spora o nuklearnom programu Teherana. Ona je novinarima, pre formalnog zaključenja sporazuma zemalja učesnika u pregovorima, kazala da je „dogovor znak za nadu za ceo svet“.

Kako navode zapadne diplomate, prema finalnom sporazumu Iran je prihvatio „povratni mehanizam“, prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen.

Embargo Ujedinjenih nacija na oružje ostaće na snazi pet godina, a zabrana kupovine raketne tehnologije ostaće na snazi osam godina.

Razgovorima u Beču prethodile su tri nedelje intenzivnih pregovora američkog državnog sekretara Džona Kerija i šefa iranske diplomatije Mohamada Džavada Zarifa. „Naporan rad se isplatio i postigli smo sporazum. Neka Bog blagosovi naš narod“, izjavio je Rojtersu iranski diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, vođeni su u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

IAEA: Napravljena mapa puta za Iran

Tanjug, AP/Joe Klamar/Pool Photo

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano kaže da je sa Iranom potpisao mapu puta koja će omogućiti istragu ranijih i sadašnjih nuklearnih aktivnosti Islamske republike, što je ključni deo nuklearnog sporazuma Teherana sa šest svetskih sila.

Amano je na konferenciji za novinare u Beču rekao da namerava da predstavi izveštaj o rezultatima svoje istrage Bordu guvernera IAEA do 15. decembra, preneo je AFP.

Šef IAEA je istakao da mapa puta „predviđa jasan sled događaja u narednim mesecima, uključujući to da Iran pruži objašnjenja vezana za sporna pitanja“.

Mapom puta predviđaju se sastanci tehničkih eksperata, tehničke mere i diskusije, kao i razmatranje pitanja iranske vojne baze Parčin, dodao je Amano.

Iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je da će sva nuklearna postrojenja u Iranu ostati operativna, na osnovu sporazuma postignutog u Beču.

„Sva iranska nuklearna postrojenja nastaviće s radom. Nijedno neće biti zaustavljeno ili uklonjeno…Iran će nastaviti obogaćivanje (uranijuma)…Istraživanje i razvoj ključnih centrifuga (IR6, IR-5, IR4, IR 8) će se nastaviti“, javila je iranska agencija, preneo je Rojters.

IRNA je prenela izjavu šefa iranske agencije za nuklearnu energiju Alija Akbara Salehija koji je rekao da sporazum Irana sa svetskim silama poštuje „crvene linije“ njegove zemlje. „Nakon potpisivanja mape puta (sa IAEA), svi problemi biće rešeni“, rekao je Salehi, preneo je AP.

Izrael razočaran postizanjem sporazuma

Izrael predvodi napore da se blokira sporazum kojim bi se ukinule sankcije Iranu. Iranski zvaničnici su godinama pretili da će uništiti Izrael. Iran je takođe podržavao militantne grupe koje su napadale Izrael, podseća agencija AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u prvom reagovanju na nuklearni sporazum svetskih sila s Iranom ocenio da je to “ loša greška istorijskih razmera“ i najavio da će „uraditi što može da blokira iranske nuklearne ambicije“.

„Iran će dobiti siguran put do nuklearnog oružja. Mnoga ograničenja koja su trebalo da ga spreče da tamo stigne će biti ukinuta“, rekao je Neatnijahu na početku sastanka sa šefom diplomatije Holandije Bertom Koendersom u Jerusalimu.‚

„Iran će dobiti glavni zgoditak, bogatstvo u kešu od stotine milijardi dolara, što će mu omogućti da izvodi svoju agresiju i teror u regionu i svetu. To je loša greška istorijskih razmera“, rekao je Netanijahu, a prenosi Rojters.

Izraelski ministar Miri Regev rekao je danas da nuklearni sporazum između Irana i svetskih sila daje Iranu „dozvolu za ubijanje“. Regev, bivši izraelski vojni portparol a sada ministar kulture i sporta rekao je, reagujući na vesti da je postignut sporazum, da je takav dogovor „loš za slobodan svet i loš za čovečanstvo“.

Regev se založio da se dalje lobira protiv sporazuma postignutog u Beču i rekao da bi američki Kongres još mogao da ga blokira.