Izrael ocenjuje da je sporazum sa Iranom kapitulacija Zapada

Svet 14. jul 201512:13 > 12:17
Freeimages

Sporazum o nuklearnom programu Teherana “istorijska je kapitulacija Zapada pred osovinom zla koju predvodi Iran", ocenila je zamenik ministra spoljnih poslova Izraela Cipi Hatoveli i najavila da će njena zemlja koristiti sva diplomatska sredstva da pokuša da spreči potvrđivanje sporazuma.

Kratkoročne posledice sporazuma su „vrlo ozbiljne“ rekla je Hatoveli i pre nego što je sporazum zvanično objavljen, upozorivši da će „Iran nastaviti da širi teror širom sveta, da će nastaviti da destabilizuje region i učiniti gigantski korak da postane država na nuklearnom pragu“.

„Izrael će koristiti sva diplomatska sredstva da pokuša da spreči da se sporazum potvrdi“, najavila je Hatoveli, što je očita aluzija na pokušaje Izraela da ubedi Kongres SAD da glasa protiv sporazuma, navode izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio je na svom Tviter nalogu da je Izrael posvećen zaustavljanju Irana da razvije nuklearni arsenal.

„Znali smo da je volja za potipisivanjem sporazuma jača od svega i zato se nikada nismo obavezali da to zaustavimo. Mi smo se obavezali da zaustavimo Iran od naoružavanja nuklearnim oružjem i ta obaveza još uvek važi“, poručio je on.

Netanijahu smatra da se Iranu ne može verovati ako razvija bilo koju vrstu nuklearnog progrma i kaže da Teheran mora da prestane da podržava militante širom regiona.

Zabrinutost povodom postizanja sporazuma izneli su i drugi izraelski zvaničnici i poslanici.