Bild: Siriza sprema pobunu, Ciprasu se drma stolica

Svet 14. jul 201514:34 > 14:43
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Zbog promene kursa tokom maratonskih pregovora sa liderima evrozone i prihvatanja mera štednje i reformi, grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu preti pobuna u sopstvenim redovima, a postoji mogućnost i da do kraja nedelje podnese ostavku, piše nemački list "Bild".

Grčki premijer sada se suočava sa teškom bitkom da dobije podršku koalicionih partnera za konačni predlog lidera evrozone za spas Grčke.

Ministar energetike Panajotis Lafazanis, koji predvodi Levu platformu unutar vladajuće Sirize, ocenio je sporazum Grčke sa liderima evrozone kao „neprihvaljiv“ dodavši da on „pponištava narodni mandat i ponosno „ne“ grčkih građana na referendumu“.

Od ukupno 149 poslanika Sirize, 30 radikalnih levičara iz ovog tabora okrenulo je leđa Ciprasu zbog toga što je popustio pred zahtevima kreditora.

I dok koalicioni partner Anel preti da neće podržati predloženi paket, Cipras pokušava poslanicima da objasni promenu svog kursa u Briselu.

Prema informacijama Bild-a, Cipras sada razmišlja i o ostavci kako bi otvorio put za formiranje privremene tehničke vlade i raspisivanje novih izbora.

Prema ovom scenariju, Cipras bi sutra zajedno sa predstavnicima opozicije usvojio mere štednje u parlamentu, nakon čega bi vlada podnela ostavku.

Time bi grčki premijer izbegao da sam sprovede nepopularne mere štednje, navodi „Bild“.

Bivši ministar ekonomije Janis Varufakis izjavio je da bi bio veoma iznenađen ako Cipras bude želeo da ostane premijer posle svega, ne isključujući mogućnost vanrednih izbora.

Dogovor EU i Grčke Varufakis je okarakterisao kao „novi Versajski sporazum“.

U slučaju izbora na jesen, Cipras bi u ovakvoj situaciji, imao veće šanse da pobedi, ocenjuje nemački tabloid.