Puškov: Etnička čišćenja vršile sve tri strane na tlu SFRJ

Svet 14. jul 201515:15 > 16:45
Izvor: Tanjug

Rusija je blokirala rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, jer ona ne pomaže stabilizaciji na Balkanu i prebacuje odgovornost za zločine iz 90-ih godina samo na jednu stranu, izjavio je šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

„Zašto Rusija nije podržala tu rezoluciju? Upravo zato što takva rezolucija služi za zaoštravanje situacije, a ne za stabilizaciju na Balkanu. Zato što se iz svih tih događaja koji se dešavaju i gde se zaista vrši genocid, iz nekog razloga, bira jedno i definiše se genocidom sa savršeno jasnim političkim razlozima“, izjavio je Puškov na pres-konferenciji u MIA „Rusija sevodnja“, prenosi Sputnjik.

„Ne poričemo, i Srbija ne poriče, da je to bio zločin protiv muslimanskog stanovništva u Srebrenici. Mi se samo ne slažemo sa formulacijom genocida. Ne slažemo se jer su u godinama rata u Jugoslaviji genocid vršili, tačnije etnička čišćenja i ubistva po nacionalnoj pripadnosti, sve strane“, naveo je Puškov.

Zato je, prema njegovim rečima, potrebno je staviti odgovornost na sve strane.

„(To treba učiniti) upravo iz razloga dvojnih standarda, tradicionalnih za Zapad, jer će rezolucija samo destabilizovati situaciju. Mi smo to videli kada je Aleksandar Vučić krenuo na ceremoniju vezanu za tragične događaje, dočekali su ga kamenjem, zamaskiravaju se zločine jednih i, iz nekog razloga, izdvajaju zločini samo jedne strane. Iz tog razloga mi smo odbili da prihvatimo rezoluciju“, zaključio je šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove.