Varufakis: Zatvorili banke da nas primoraju na sporazum

Svet 14. jul 201518:27 > 18:34
REUTERS/Marko Djurica

Donedavni grčki ministar finansija Janis Varufakis izrazio je žaljenje što nije imao podršku ostalih članova vlade za svoj "tvrdi stav" u pregovorima s kreditorima, a u vezi sa iznuđenim zatvaranjem grčkih banaka.

U interviju za britanski magazin Nju Stejtsmen, koji je dao uoči samog postizanja kompromisa između kreditora i Atine u ponedeljak ujutru o novoj tranši pomoći Grčkoj, Varufakis otkriva da nije uspeo da nametne svoje mišljenje u vezi primoravanja grčke vlade da 29. juna zatvori banke i uvede kontrole kapitala.

Temperamentni grčki ekonomski stručnjak, koji je pre održavanja referenduma u Grčkoj obećao da će napustiti vladu ako narod bude glasao za prihvatanje uslova poverilaca, dao je ostavku pod prilično nerazjašnjenim okolnostima, uprkos tome što je 61 odsto građana reklo ne ponudi kreditora, piše britanski magazin.

Zvanično, Varufakis se povukao jer ga kreditori nisu voleli, a grčki premijer Aleksis Cipras je ocenio njegov odlazak korisnim za dogovor. U intervjuu za britanski magazin, naveo je da je mesec dana upozoravao kabinet da će Evropska centralna banka (ECB) zatvoriti banke grčke kako bi primorala zemlju na dogovor.

Kada su to učinili, bio je, kako kaže, spreman za tri moguća scenarija kojima je bar moglo da se zapreti: da emituje dužničke hartije denominovane u evrima, da ‘sreže’ dug zemlje po osnovu grčkih obveznica izdatih 2012. godine koje su u posedu ECB, i da preuzme kontrolu nad grčkom centralnom bankom, piše list.

Nijedan od tih poteza ne bi značio „gregzit“, ali bi poslužio kao pretnja.

Varufakis smatra da Grčka ne bi bila izbačena, jer ne postoji pravni osnov za takav potez.

„Sirizi je dat mandat da povuče tako hrabre poteze“, rekao je.

Šojble dominira evrozonom

Prema njegovim rečima, grupa ministara finansija evrozone je u potpunoj dominaciji nemačkog ministra Volfganga Šojblea.

„To je kao jedan dobro uvežban orkestar kojim on diriguje“, smatra Varufakis.

Kako je dodao, jedini koji se usudio da iznese drugačije mišljenje, mada na veoma suptilan način, jeste francuski ministar finansija Mišel Sapen.

Varufakis je takođe kritikovao nedostatak dijaloga u okrilju evropskih institucija.

„Postoji jasan i očigledan otpor prema pokretanju ekonomskih debata“, rekao je, dodajući da je svaki put kada bi iznosio neke ekonomske argumente svojim evropskim kolegama bio ispraćen njihovim „prazim pogledima“.

„Isto bi me tako gledali i da sam otpevao švedsku himnu“, rekao je on u intervjuu za Nju Stejtsmen.