"Računovođa Aušvica" osuđen na četiri godine zatvora

Svet 15. jul 201511:09 > 11:17
TANJUG/Julian Stratenschulte/Pool Photo via AP

Sud u Lineburgu, na severu Nemačke, osudio je na četiri godine zatvora Oskara Greninga, bivšeg "računovođu" Aušvica, kome se od 21. aprila sudi za poslove koje je obavljao u nacistićkom koncentracionom logoru i kome se stavlja na teret smrt više od 300.000 Jevreja, javile su svetske agencije.

Odluka suda je nešto veća od zahteva tužilaštva koje je 7. jula tražilo tri i po godine zatvora za 94-godišnjeg Greninga. 

Greningu se sudilo za poslove koje je obavljao u Aušvicu u maju i julu 1944, kada je u logor stiglo oko 425.000 Jevreja iz Mađarske, od kojih je 300.000 pogubljeno u gasnim komorama. Mnogi smatraju da bi to moglo da bude poslednje suđenje jednom nacisti u Nemačkoj. 

Grening je prvog dana suđenja tražio oproštaj za žrtve Holokausta, navodeći da oseća moralnu krivicu, ali je istakao razliku između onog što je on radio i posla dželata. Iako je Grening priznao moralnu krivicu, njegova odbrana je tražila oslobađajuću presudu jer „nije favorizovao Holokaust“. 

Grening je rekao da je njegov zadatak u logoru bio da spreči krađu prtljaga deportovanih ljudi. Tužioci tvrde da je Grening, između ostalog, pomogao da se prikupi novac koji je uzet od zatvorenika u logoru. 

Grening ne negira da je u Aušvicu bio čuvar, ali tvrdi da nije počinio nijedan zločin.