I Varufakisova zamenica podnela ostavku

Svet 15. jul 201514:07 > 14:13
Reuters/Giorgos Baboukos/Intimenews

Zamenica grčkog ministra finansija Nadija Valavani podnela je ostavku na to mesto u vladi premijera Aleksisa Ciprasa, samo nekoliko sati pred glasanje u parlamentu o novom paketu pomoći za finansijsko spasavanje zemlje, preneo je britanski list "Gardijan".

Valavani je rekla Ciprasu da više ne može da bude deo njegove vlade, s obzirom na mere štednje na koje je pristao, navodi londonski dnevnik.

U pismu koje je objavilo Ministarstvo finansija, Valvani je upozorila da se Grčka suočava sa „poražavajućom kapitulacijom“ u rukama svojih kreditora u Briselu.

Ona je naglasila da uslovi novog paketa spasa nisu „održivo rešenje“ za probleme Grčke.

„Rešenje koje je danas nametnuto na tako deprimirajući način nije održivo za grčki narod i zemlju“, upozorila ja Valavani u pismu, navodi „Gardijan“.

Poslanici grčkog parlamenta danas bi trebalo da se izjasne o predlogu zakona o strogim merama štednje koje međunarodni kreditori zahtevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoći.

Za usvajanje tih mera bi, prema računici premijera Ciprasa, trebalo da glasaju proevropske opozicione stranke, dok su se pojedini članovi njegove stranke Siriza pobunili protiv, kako navodi AFP, drakonskih mera štednje.

Među merama obuhvaćenim ovim predlogom zakona su podizanje poreza na dodatu vrednost, nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, uključujući odlučnu borbu za smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada…

Grčka je u ponedeljak ujutro, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da obezbedi preko potreban dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći i da izbegne izlazak iz evrozone.

Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i uslovljen je strogim zahtevima, uključujući mere štednje, a koje grčki parlament mora da usvoji danas.