Holandija ne potvrđuje izveštaj CNN-a o padu aviona

Svet 16. jul 201508:13 > 08:16
REUTERS/Marko Đurica

Savet za bezbednost Holandije nije potvrdio informacije američkog TV kanala CNN o tome da se u konačnom izveštaju istražioca navodno krivica za rušenje malezijskog "Boinga 777" iznad Ukrajine pripisuje proruskim pobunjenicima i aviokompaniji, javila je "Raša tudej".

„Ne možemo ništa da potvrdimo. To je poverljiv nacrt izveštaja, koji je poslat međunarodnom istražnom timu a ne mogu da iznosim nikakve detalje dok je to nacrt izveštaja. Možemo komentarisati nešto tek kad bude objavljen konačan izveštaj“, rekla je Sara Vernoij, portparolka Saveta, koji je nadležan za istrage nesreća, prirodnih katastrofa i incidenata u industriji, građevini, saobraćaju, odbrani.

Konačan izveštaj biće objavljen u prvoj polovini oktobra ove godine.

Avion na letu MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur srušio se u Donjeckoj oblasti 17. jula 2014, sa 298 osoba, od kojih su većina bili Holanđani. Prilikom rušenja svi su poginuli.

CNN je u sredu, pozivajući se na izvore, naveo da je avion oboren raketom proruskih snaga. U nacrtu izveštaja naveden je tačan tip rakete kojom je avion na letu MH17 oboren, kao i putanja rakete, rekao je jedan izvor blizak istrazi.

Drugi izvor, koji je imao uvid u taj dokument, kaže da u njemu postoji rekonstrukcija leta malezijskog aviona, iz minuta u minut, kao i identifikacija dela teritorije sa koga je raketa ispaljena, čime se odgovornost za obaranje aviona stavlja na teret proruskih snaga, navodi američka TV mreža.

U izveštaju se, prema tvrdnjama oba izvora, deo odgovornosti stavlja i na kompaniju „Malezija erlajnz“, jer su druge kompanije izbegavale zonu konflikta.

„Raša tudej“ prenela je izjavu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina da Moskva ne podržava ideju o formiranju međunarodnog suda za krivično gonjenje odgovornih za rušenje aviona i da smatra da takav nacrt rezolucije nema stabilan temelj.