Ukidanje svih sankcija Iranu tokom narednih 10 godina

Svet 16. jul 201509:48 > 09:49
REUTERS/Carlos Barria

Nacrt rezolucije UN o iranskom nuklearnom programu, koji je podnet Savetu bezbednosti, predviđa ukidanje svih sankcija protiv Irana tokom narednih 10 godina pod uslovom da njegove vlasti postupaju u skladu sa sporazumom, koji je postignut u Beču, sa šest velikih svetskih sila.

Nacrt koji je donet, ubrzo pošto je objavljen izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA, kojim potvrđuje da Iran primenjuje glavne odredbe Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), navodi da sve prethodne odluke SB o teheranskom nukelarnom programu više neće biti na snazi, prenosi TAS.

Istovremeno, novi lakši režim ograničenja će omogućiti prenos predmeta, materijala, opreme, robe i tehnologije, koje su potrebne za iranske nukelarne aktivnosti, prema Sporazumu uz prethodni pristanak SB.

Više od 30 lica i organizacija povezanih sa iranskim nukeranim programom i upravljanjem biće oslobođeni finansijskih sankcija.

U nacrtu se navodi da će kroz 10 godina, od usvajanja JCPOA, sve odredbe rezolucije biti ukinute, a nijedna od prethodnih sedam rezolucija UN neće biti više primenjivana.

SB će time zaključiti svoje razmatranje iranskog nuklearnog programa i stavka „neproliferacija“ će biti uklonjena sa liste pitanja kojim se ono bavi, navodi se u tekstu nacrta.