Konstruktivan telefonski razgovor Putina i Obame

Svet 16. jul 201512:15 > 12:17
REUTERS/Grigory Dukor

Telefonski razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Baraka Obame je bio konstruktivan, ali on nije bio zamišljen da reši sva sporna pitanja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Razgovor je bio konstruktivan. Ovakvi razgovori, naravno, ne rešavaju sporna pitanja i ne mogu to da urade. Ipak, oni su veoma korisni sa aspekta pokazivanja spremnosti da se reše sporna pitanja kroz dijalog, što je svakako ohrabrujuće“, kazao je Peskov, a preneo TASS.

Govoreći o tome da li su takvi razgovori signal „otopljavanja“ u rusko-američkim odnosima, Peskov je istakao da „sama činjenica da je dijalog (vođen) može da bude smatrana za prilično pozitivnu“.

U telefonskom razgovoru koji su vodili u sredu, predsednici Rusije i SAD pozdravili su rezultate razgovora u Beču o rešavanju situacije oko iranskog nuklearnog programa, saopštila je ranije pres služba Kremlja.

Dve strane su istakle da sveobuhvatni sporazum o iranskom nuklearnom programu ispunjava interese cele međunarodne zajednice, doprinosi jačanju režima neširenja nuklearnog naoružanja i smanjenju tenzija na području Bliskog istoka.