Angela Merkel rasplakala devojčicu iz Palestine

Svet 16. jul 201513:22 > 13:40
YouTube/Frank Waldegg

Jedna devojčica iz Palestine imala je priliku da se u jednoj televizijskoj emisiji nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, požali na to da se njena porodica nalazi pred deportacijom iz Nemačke. Odgovor Angele Merkel, međutim, nije uspeo da uteši devojčicu, već da je rasplače.

“Teško je videti kako drugi ljudi mogu da uživaju u životu, a ti u isto vreme ne možeš da uživaš s njima“, rekla je devojčica kancelarki Merkel. Objasnila joj je kako se nada da će moći da studira u Nemačkoj i kako bi bila slomljena ako bi morala da ode.

Mlada Palestinka je dodala da je pohađala školu u Rostoku, i da je naučila tečno da govori nemački i engleski jezik. Međutim, njena porodica je u problemima jer otac, koji je zavarivač po zanimanju, ne može da radi s privremenom dozvolom za boravak u Nemačkoj.

“Imam ciljeve kao i svi drugi. Učenje je za mene želja i cilj koji bih volela da dostignem. Razumem da je politika ponekad teška…“, rekla je ona.

Razgovor je kancelarku Merkel uhvatio potpuno nespremnu, ali nakon nekoliko, za nju neugodnih trenutaka, pribrala se i objasnila nemačku politiku prema izbeglicama.

“Razumem te, ali iako je to teško u situaciji poput ove, govorim iz pozicije osobe koja se bavi visokom politikom. Ti ovde stojiš preda mnom i jedno si simpatično biće, ali znaš i sama da u palestinskim izbegličkim kampovima u Libanu ima stotine i stotine drugih poput tebe, i ako kažemo: ‘Svi vi možete da dođete, i svi iz Afrike mogu da dođu’, to jednostavno nije ostvarivo. Jedino što možemo je da se nadamo da se neće dugo čekati na rešenje, ali neki će morati da se vrate’, kazala je Merkel.

Na te reči devojčica je počela neutešno da plače.

Kancelarka je to primetila i prišla joj, pokušavši da je uteši rečima: „super si to odradila“, aludirajući na to kako je bila aktivna u raspravi.

Voditelj ju je prekinuo i rekao joj da devojčica ne plače zbog toga, nego zbog teške situacije u kojoj se nalazi. Kancelarka je odgovorila da je svesna toga i da upravo zbog toga želi da je uteši.

Merkel kaže da ne želi devojčicu da stavlja u takvu situaciju i da zna da joj je teško, ali da je dobro istupila u ime drugih i pokazala u kakvoj teškoj situaciji neki mogu da se nađu.

Zbog ovog događaja Merkel se našla na udaru kritika na društvenim mrežama. Na Tviteru se ovaj događaj komentarisao pod haštagom #merkelstreichelt („Merkel miluje“), a komentari su uglavnom bili žestoki prema kancelarki.

Opširnije na hr.n1info.com