Ukrajina odobrila veću autonomiju za Donjeck i Lugansk

Svet 16. jul 201516:16 > 16:19
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrajinski parlament odobrio je nacrt zakona kojim se dvema oblastima na istoku Ukrajine daje veća autonomija, što je korak napred ka ispunjavanju uslova iz sporazuma postignutog u februaru u Minsku.

„Govorili smo o ovim promenama više od godinu dana. Vreme je da prestanemo sa pričom i pređemo na posao“, rekao je Porošenko poslanicima pre glasanja.

Protivnici zakona ističu da on podriva napore Ukrajine da održi kontrolu nad svojom teritorijom nakon prisajedinjenja Krima Rusiji u martu prošle godine.

Predstavnici Donjecka i Luganska, takođe su kritikovali Porošenkov zakon.

Prema njima, amandmani koje Porošenko nastoji da uvede odnose se na privremene odredbe, a ne na telo Ustava, piše „Pravda“.

Ukoliko Ustavni sud proglasi da je Porošenkov zakon u skladu sa Ustavom, za njega bi moralo da se izjasni najmanje 300 od 450 poslanika na finalnom zasedanju, koje će biti održano u jesen posle letnje pauze u radu parlamenta.

Jedan od poslanika Vrhovne rade napisao je ranije danas na Fejsbuku da Vrhovna rada neće glasati o predloženim amandmanima već će oni odmah biti poslati Ustavnom sudu, preneo je TASS.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland pozvala je danas ukrajinski parlament da usvoji zakon, navodeći da je veoma značajno da Ukrajina ispuni obećanja o autonomiji iz sporazuma iz Minska.

Za sada nije poznato kakva ovlašćenja će biti data dvema oblastima, ukoliko zakon stupi na snagu, naveo je Rojters.