Boko Haram: Nema primirja, otete devojčice su udate

Svet 01. nov 201408:01 > 08:08
You Tube/AFP video

Nigerijska esktremna islamistička organizacija Boko Haram negirala je danas da je pristala na prekid vatre i u novom video snimku opisala takve tvrdnje vlasti kao laž i odbila buduće pregovore.

U video snimku dostavljenom agenciji Frans pres, lider Boko Harama Abubakar Šekau takođe tvrdi da je 219 učenica, otetih u aprilu u gradu Čibok u državi Borno, prešlo u islam i da su sve one sada udate.

Povezana vest

Objavljivanje video snimka usledilo je posle neočekivane objave nigerijskih vlasti i vojske 17. oktobra da je s pripadnicima Boko Harama postignut dogovor o prekidu vatre.

Savetnik predsednika Gudlaka Džonatana tada je rekao da je s pripadnicima te grupe dogovoreno i oslobađanje učenica, čija je otmica izazvala oštre reakcije svetske javnosti.

„Ni sa kim se nismo dogovorili o prekidu vatre. Ni sa kim nismo pregovarali. To je laž. Laž. Nećemo ni pregovarati. Šta mi imamo da razgovaramo. Alah je rekao šta treba da radimo“, poručio je Šekau na video snimku.

https://youtube.com/watch?v=x0rcPGOXiBI

Oko 200 devojčica, starosti između 12 i 15 godina, oteto je polovinom aprila u selu Varabe, u državi Borno, kada su naoružani ljudi uveče stigli u selo s dva kamiona i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Potom se oglasio Šekau, koji je rekao da će ih prodati, jer su one „njegova svojina“.

Vlasti Nigerije od tada neuspešno pokušavaju da obezbede oslobađanje 200 devojčica.