Sukobi kod Donjecka, dan pred izbore

Svet 01. nov 201413:04 > 13:08
REUTERS/Shamil Zhumatov

Na aerodromu severno od grada Donjecka rano jutros izbili su sukobi, dan uoči izbora u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, izvestili su ruski mediji. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je u sukobima poginulo njihovih šest vojnika.

Artiljerijska vatra mogla se čuti i u centru Donjecka, javio je dopisnik RIA Novosti.

Zvaničnici u Donjecku su potvrdili da se čuje „žestoka artiljerijska vatra i eksplozije“ širom grada, ali su dodali da sukobi nisu omeli saobraćaj.

Pročitajte još

Kako navodi ruska agencija, sukobi su samo pozadina predstojećih izbora, za koje su pripreme u punom jeku.

Prema zakonu koji je u septembru usvojila Vrhovna rada i koji je potpisao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, izbori za lokalne vlasti Donjecka i Luganska trebalo bi da se održe 7. decembra, ali su lideri ovih proruskih oblasti i samoproglašenih republika zakazali glasanje za 2. novembar, naglasivši da neće omogućiti Kijevu da učestvuje u organizovanju izbora.

Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija i Ujedinjene nacije kritikovale su održavanje izbora, tvrdeći da oni ugrožavaju sporazume Kontakt grupe iz Minska, uključujući onaj od 5. septembra kojim je proglašen prekid vatre.

Rusija je saopštila da će priznati rezultate izbora, jer oni promovišu „legitimizaciju vlasti“ u regionu.

Kijev: Poginulo šest vojnika

Zvaničnik iz ukrajinske vlade tvrdi da je, na istoku zemlje, u protekla 24 časa u sukobima sa proruskim aktivistima poginulo šest ukrajinskih vojnika, dok je 10 povređeno

Kako kažu, najveći napad izveden je u blizini aerodroma u Donjecku, koji se i dalje delimično nalazi u rukama ukrajinskih snaga, iako je na teritoriji koju kontrolišu proruski aktivisti.