Premijer Tajlanda pozvao osumnjičenog bombaša da se preda

Svet 19. avg 201513:39 > 13:46
Reuters/Athit Perawongmetha

Tajlandski premijer Prajut Čan-Oča pozvao je danas glavnog osumnjičenog za bombaški napad, u kome je u ponedeljak u Bangkoku poginulo najmanje 20, a ranjeno više od 120 ljudi, da se preda, jer bi "mogao da bude ubijen da ne bi mogao da govori".

Naknadno je saopšteno da je izdat sudski nalog za hapšenje i to za osobom stranog porekla.

„Ako ta osoba želi da bude bezbedna, treba da se preda. Zvaničnici će naći pravni način da mu osiguraju bezbednost. To je bolje nego da se krije što bi njegov život učinilo bednim“, kazao je tajlandski premijer.

Rojters je preneo da je policija izdala, a sud potvrdio nalog za hapšenje za strancem koji nije imenovan. Ranije je sačinjen foto-robot muškarca svetlije boje kože, sa gustom crnom kosom srednje dužine, bradicom i crnim naočarima.

Portparol tajlandske policije Pravut Tavornširi je rekao da bi on mogao da bude „mešanog porekla“, navodi britanska agencija.

Bezbednosne kamere snimile su mladića u žutoj majici sa ruksakom osumnjičenog za postavljanje eksploziva na najprometnijoj raskrsnici u Bangkoku kod hinduističkog hrama Eravana, posvećenog hinduističkom božanstvu Brami. Predsednik tajlandske vlade je rekao da je taj mladić sigurno unajmljen da postavi bombu.

„Želim da poručim onima koji su bliski osumnjičenom da mu kažu da dođe u policiju, bilo da su oni u istoj mreži s njim ili ne, jer može biti u opasnosti“, kazao je Prajut.

Policija je prethodno ponudila milion bahta ili oko 28.000 američkih dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja osumnjičenog, podseća AP.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad

Britanski BBC navodi da nijedna od radikalnih grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad, a da vlasti Tajlanda ne isključuju umešanost različitih grupa koje se protive aktuelnim vlastima.

Ne isključuje se umešanost napada etničkih Ujgura, koji su mogli biti nezadovoljni deportacijom u Kinu, navodi BBC.

Glavnokomandujući tajlandske vojske Udomdež Sitabutr ranije je rekao da stil napada nije sličan stilu muslimanskih radikala iz južnih regiona Tajlanda.

Taktiku miniranja motocikala koriste ekstremisti na muslimanskom jugu već 11 godina, a za to vreme u eksplozijama i pucnjavi vatrenim oružjem poginulo je više od 6.000 ljudi, podseća britanski servis, dodajući međutim, da ranije separatisti nikada nisu dejstvovali izvan predela južnih provincija Patani, Jala i Narathivat.

Na Tajlandu je 2014. izvršen vojni prevrat, kojim su okončane dugotrajne ulične akcije protesta protiv vlade i od maja te godine zemljom upravlja vojska, navodi BBC.