Ukraden deo kapije nacističkog logora Dahau

Svet 03. nov 201408:55 > 08:56
Reuters/Michael Dalder

Deo kapije od kovanog gvožđa sa ciničnim natpisom "rad oslobađa" (Arbeit macht frei) ukraden je iz nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Dahau, saopštila je lokalna policija.

Služba bezbednosti primetila je jutros da nedostaje deo kapije veličine 190 sa 95 centimetara, saopštila je policija i dodala da je krađa počinjena preko noći. Policija je saopštila da u blizini nekadašnjeg logora nije ništa pronašla i apelovala je na građane koji imaju bilo kakvu informaciju s tim u vezi da joj se obrate.

Nemački izraz „rad oslobađa“ postao je poznat u Drugom svetskom ratu, jer se pisao na ulazima nacističkih sabirnih logora.

Logor Dahau je otvoren u martu 1933. i bio je prvi redovni koncentracioni logor koji je osnovala koaliciona vlada nacional-socijalista i katoličke Partije centra (raspuštena 6. jula 1933). Hajnrih Himler, šef policije u Minhenu, je zvanično opisao logor kao „prvi koncentracioni logor za političke zatvorenike“.

Ukupno je više od 200.000 zatvorenika bilo smešteno u Dahau. Veruje se da je 25.613 zatvorenika umrlo u glavnom logoru i još oko 10.000 u okolnim logorima, uglavnom od bolesti, neuhranjenosti i samoubistava. Pocetkom 1945. pojavila se epidemija tifusa pre njegove evakuacije, od kojeg je umro veliki broj slabijih zatvorenika.