NATO: Rusi provociraju više nego ikad

Svet 03. nov 201417:21 > 17:30
Tanjug, AP/Shizuo Kambayash

Vrhovni komandant NATO u Evropi Filip Bridlav kaže da su ruski borbeni avioni u evropskom vazdušnom prostoru leteli "na provokativnijim rutama nego obično".

„Značajno je to što je ranije većina tih ulazaka u vazdušni prostor EU obuhvatala veoma male grupe aviona, ponekad samo jednog ili najviše dva aviona“, rekao je američki general Bridlav na konferenciji za štampu u Pentagonu.

PROČITAJTE JOŠ:

 „Ono što smo mogli da vidimo tokom proteklih nedelju dana su bile veće, složenije formacije aviona, koje su zadirale malo dublje u vazdušni prostor Evrope, a rekao bih i da su leteli na nešto provokativnijim rutama“, rekao je on.

NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identifikuju, u napetim vremenima u odnosima između Istoka i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine