Zaharčenko spreman na razgovore s Porošenkom

Svet 04. nov 201414:39 > 14:40
Reuters/Maxim Zmeyev

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je posle svečanog preuzimanja dužnosti da je spreman da se sretne sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

„Spreman sam da se sretnem sa Porošenkom, pitanje je da li je on“, rekao je Zaharčenko, dodajući da „želi partnerske odnose sa Kijevom“, ali da to budu „odnosi dva ravnopravna partnera“, prenosi TASS.

Zaharčenko je rekao da odustajanje ukrajinskih vlasti od nedavno usvojenog zakona o specijalnom statusu za Donjecki basen predstavlja unutrašnje pitanje Ukrajine.

„Čas usvajaju taj zakon, čas ga ukidaju. To je neozbiljno. Već samo govori da je to na njegovoj (Porošenkovoj) savesti. Ukrajina je jedno, a DNR i (samoproglašena) Luganska Narodna Republika su potpuno drugo. Mi imamo svoju poziciju o tome“, rekao je on.

Zaharčenko je, prenosi RIA Novosti, na jučerašnjim izborima osvojio 75,5 odsto glasova birača. Predsednik Centralne izborne komisije Roman Ljagin saopštio je da je glasalo 1,12 miliona birača i da je za Zaharčenka glasalo 765.000, navodi agencija.

Porošenko je izjavio da jučerašnje izbore Ukrajina nikada neće priznati i da ti „pseudo-izbori“ krše dogovore iz Minska.