Španski sud blokirao glasanje o nezavisnosti Katalonije

Svet 04. nov 201414:43 > 14:46
REUTERS/Albert Gea

Španski Ustavni sud blokirao je simbolično glasanje o nezavisnosti Katalonije, najavljeno za vikend, na isti način kao što je to učinio i sa ranije planiranim referendumom.

Šef katalonske regionalne vlade Artur Mas sazvao je za 9. novembar „konsultacije s građanima“ pošto je sud 29. septembra suspendovao njegov prvobitni zahtev za održavanje zvaničnog, mada neobavezujućeg referenduma o nezavisnosti.

Vlada u Madridu je u petak pokrenula sudski postupak, zatraživši od Ustavnog suda da blokira i to glasanje, preneo je AFP.

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski plan za simbolični referendum predstavlja „pravnu prevaru“ i „izvrtanje“ demokratije.

Sud je jednoglasno podržao zahtev vlade za suspendovanje glasanja, saopštio je portparol suda.

Mas je poručio da je plan za glasanje sasvim zakonit i pozvao je Katalonce da izađu na biračka mesta 9. novembra i „održe lekciju iz demokratije i civilizovanosti“. Prema najnovijim anketama, koje je proteklog vikenda objavio dnevnik „Pais“, 49 odsto Katalonaca protivi se sazivanju referenduma, a 44 odsto se zalaže za njegovo održavanje.

Katalonija: Glasanja će biti

Katalonija je danas najavila da će simbolično glasanje o nezavisnosti tog regiona biti održano tokom vikenda, uprkos odluci španskog Ustavnog suda.

Administracija u Barseloni će pokrenuti i sudski postupak protiv vlade u Madridu zbog „gušenja slobode izražavanja“ time što je podnela sudu zahtev za blokiranje glasanja 9. novembra, izjavio je portparol katalonske regionalne vlade Fransesko Oms, preneo je AFP.