Osnivač Pirate Baya uhapšen na Tajlandu

Svet 04. nov 201416:20 > 16:21
Reuters/Daily News

Jedan od osnivača veb sajta Pirate Bay, Šveđanin Fredrik Neij, uhapšen je zbog kršenja autorskih prava i nanošenje višemilionske štete filmskoj industriji, saopštila je tajlandska imigraciona policija.

„On je uhapšen sinoć u pokušaju da uđe u Tajland“, rekao je komandant na graničnom punktu Nong Hai, Panlop Ajuthaja, za agenciju AFP. „Švedska vlada je zatražila od tajlandske imigracione službe da ga uhapsi jer je prekršio autorska prava i naneo štetu od pet miliona dolara filmskoj industriji“, rekao je Ajuthaja i dodao da su švedske vlasti informisale tajlandske da je Neij možda na Laosu, gde ima suprugu.

Sajt Pirate Bay, osnovan 2003, jedan je od najposećenijih i omogućava korisnicima da dele muziku, filmove i druge fajlove ponuđene na sajtu u formi takozvanih torenta.

Osnivači sajta Neij, Gotfrid Svartholm Varg i Peter Dunde osuđeni su 2009. na godinu dana zatvora zbog promovisanja kršenja autorskih prava na svom sajtu. Na istu kaznu osuđen je i finansijer sajta Karl Lundstrom.

Njima je, takođe, naloženo da plate 46 miliona kruna (6,9 miliona dolara) zbog štete nanete muzičkoj i filmskoj industriji. Neij je navodno otputovao avionom u jugoistočnu Aziju pošto je pušten uz kauciju.