Utopile se 34 izbeglice, skoro polovina žrtava su deca

Svet 13. sep 201511:49 > 18:34
Reuters/Marta Soszynska/MSF

Najmanje 34 osobe, među kojima skoro polovina dece, utopilo se jutros, kada se blizu obala Grčke prevrnuo brod koji je prevozio oko 100 izbeglica, saopštila je grčka obalska straža.

Među utopljenima su četiri bebe, šest dečaka i pet devojčica, preneo je Rojters

Obalska straža je spasila 68 ljudi, posle incidenta koji se dogodio kod ostrva Farmakonisi u južnom Egejskom moru, a njih 30 uspelo je da otpliva do plaže na ostrvu.

U međuvremenu, nastavljena je potraga za četvoro dece koja su nestala pošto se još jedan brod prevrnuo u subotu kod ostrva Samos.

Grčka premijerka Vasiliki Tanu odbacila je kritike upućene Grčkoj, koja je na prvoj liniji talasa izbeglica, kao „neprihvatljive“.

„Grčka strogo primenjuje evropske i međunarodne sporazume, ne ignorišući humani aspekt situacije“, rekla je ona prilikom posete ostvu Lezbos, preneo je AFP.

Poslednji incidenti su se dogodili više od nedelju dana nakon što je svetska javnost bila zaprepašćena slikom mrtvog sirjskog dečaka Ajlana, kako leži na turskoj plaži, okrenut licem prema zemlji.

Međunarodna organizacija za migracije je saopštila da je više od 430.000 migranata i izbeglica prešlo preko Sredozemnog mora u Evropu u 2015. godini, a 2.748 je umrlo ili nestalo na tom putu.