Broj žrtava poplava u Japanu porastao na sedam

Svet 13. sep 201517:03 > 17:08
REUTERS/Issei Kato

Broj žrtava u poplavama na istoku i severoistoku japanskog ostrva Honšu, izazvanih obilnim kišama, dostigao je sedam, nakon što je policija pronašla tela dvojice muškaraca u gradu Đoso, koji je najgore pogođen poplavama.

Ranije danas policija je tokom spasilačke operacije pronašla u potopljenom automobilu beživotno telo jednog žitelja prefekture Točigi, severno od Tokija, javile su agencije.

Policija i spasioci iz vazduha i sa kopna nastavljaju potragu za 15 osoba koje se vode kao nestale, navodi agencija Kjodo.

Najviše je pogođen grad udaljen oko 50 kilometara severno od Tokija, Đoso, čiji su delovi zbrisani bujicom u četvrtak po popuštanju nasipa i izlivanju reke Kinugava u prefekturi Ibaraki.

Više od 11.000 domaćinstava je bez struje i vode, hiljade kuća su potopljene a pod vodom je, prema procenama, 40 kvadratna kilometra zemljišta.

Oko 4.000 evakuisanih ljudi i dalje ne može da se vrati kući.

U petak su obilne kiše pale i u prefekturi Mijagi, gde je, takođe, oštećena brana i izlila se reka, ali bez većih posledica.

U potražno-spasilačkim operacijama angažovano je oko 1.800 ljudi.

Prema podacima Meteorološkog zavoda Japana, u centralnom i severoistočnom delu zemlje od 8. do 11. septembra palo je više od 600 milimetara kiše.

Obilne padavine usledile su posle tajfuna Etau, koji je pogodio zemlju u utorak, i još jedne tropske oluje Kilo.

U sredu je zbog tajfuna otkazano više desetina letova, a preporuku za evakuaciju dobilo je stotine hiljada ljudi.