Berlin kontroliše granice, ali ne zatvara vrata za izbeglice

Svet 14. sep 201513:08 > 16:44
Reuters/Dominic Ebenbichler

Nemačka ne zatvara svoja vrata za izbeglice čak i ako uvodi granične kontrole, izjavio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Štefan Zajbert je dodao da je uvođenje drastičnih mera bilo nužno kako bi se uveo red u proceduru traženja i dodele azila, preneo je AFP.

„Privremene granične kontrole nisu isto što i zatvaranje granica. To je potpuno drugačije. Izbeglice će nastaviti da dolaze u Nemačku i mi se nadamo da će se dešavati na uređeniji način“, istakao je Zajbert.

Prema njegovim rečima, ta mera je bila neophodna i iz bezbednosnih razloga kako bi vlasti mogle da registruju svaku osobu koja dođe.

Nemačka je u nedelju zbog priliva velikog broja izbeglica odlučila da privremeno ponovo uvede kontrole na granici sa Austrijom kako bi ograničila njihov ulazak.

Pooštrene mere i u drugim državama zbog velikog priliva izbeglica

Posle Nemačke, i Slovačka i Austrija su ponovo uvele kontrole na granicama pred prilivom desetina hiljada migranata i izbeglica, čime je na probu bez presedana stavljen jedan od stubova evropskog projekta – šengenski sporazum o slobodnom kretanju u Evropi.

Austrija, na čijem se tlu trenutno nalazi oko 18.000 izbeglica, u narednim satima uspostavlja privremenu kontrolu na svojim granicama, kako je jutros u Briselu saopštila austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Austrija će odmah pozvati i vojsku da pomogne policiji u izlaženju na kraj sa navalom izbeglica, koje većinom pristižu iz Mađarske, najavio je danas austrijski kancelar Verner Fajman.

Za to vreme, Mađarska direktno upućuje izbeglice i migrante, ne registrujući ih, na granicu sa Austrijom, kako navodi UNHCR, dan uoči stupanja na snagu novih mađarskih propisa kojim će biti pooštrene mere pogranične zaštite i u skladu sa njima na granici sa Srbijom biće raspoređena vojska, a onima koji ilegalno pređu granicu – preti zatvor.

Strahujući od naleta izbeglica nakon što je Nemačka ojačala pograničnu kontrolu, Slovačka je počela da primenjuje privremene mere kontrole na svojim granicama sa Austrijom i Mađarskom, kako je danas objavilo slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Spremnost da uvede kontrole na granicama sa Nemačkom, Češkom Republikom i Slovačkom izrazila je i Poljska, čija je premijerka Eva Kopač danas izjavila da će se i njena zemlja odlučiti na takav potez ako bude procenjeno da „postoje spoljne pretnje“.

Sinoć je i Češka najavila slične mere, posredstvom ministra unutrašnjih poslova koji je na državnoj televiziji najavio da će Prag pooštriti mere na granici sa Austrijom, a da će naredni koraci zavisiti od broja izbeglica koje se budu uputile ka češkoj Republici.

Istovremeno, Francuska se danas založila za jačanje kontrola na evropskim granicama, posebno Grčke, Italije i Mađarske, da bi Evropa mogla da se uhvati u koštac sa prilivom migranata, uz razdvajanje izbeglica od ekonomskih migranata.

U međuvremenu, holandska novinska agencija ANP je javila da će holandska policija sprovesti granične provere kao odgovor na porast broja osoba koja traže azil u EU.

U sedištu Evropske komisije u Briselu objašnjavaju da zemlje šengenske zone mogu da u slučaju vanrednih situacija održavaju granične kontrole najduže šest meseci.