Ukrajina: Nećemo više da finansiramo teroriste na istoku

Svet 05. nov 201412:44 > 12:47
EPA

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je danas izjavio da će njegova vlada prestati da finansira regione na istoku koje kontrolišu proruske snage, sve dok "teroristi odatle ne budu oterani".

Kijev će, međutim, nastaviti da snabdeva gasom i električnom energijom Donjecku i Lugansku oblast, kako bi „poštedeo obične ljude“ tokom zimskog perioda, rekao je Jacenjuk na sastanku svog kabineta, a prenela je agencija AFP.

Odluka o prestanku finansiranja Donjeckog i Luganskog regiona sredstvima iz već ionako prenapregnutog budžeta Ukrajine doneta je u vreme kad se sve više dovodi u sumnju buduća primena mirovnog sporazuma dogovorenog 5. septembra u Minsku, koji je trebalo da okonča sukobe i rezultuje političkim rešenjem sukoba.

Jacenjuk je na sastanku istakao da lidere proruskih snaga, koji su proglasili nezavisnost od ostatka Ukrajine i u prošlu nedelju održali sopstvene predsedničke i parlamentarne izbore, treba ostaviti da se brinu sami za sebe.

„Ne želimo da finansiramo prevarante. Čim teroristi nestanu odatle, a mi povratimo tu teritoriju, tada ćemo svakom građaninu tih oblasti isplatiti sve na šta imaju pravo“, istakao je ukrajinski premijer.