Iran poslao IAEA uzorke iz vojnog kompleksa Parhin

Svet 21. sep 201513:25 > 13:29
REUTERS/President.ir

Iran je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) poslao uzorke, koje su prikupil njegovi stručnjaci, iz vojnog kompleksa Parhin, izjavio je za iranske medije portparol Organizacije za atomsku energiju te zemlje Behruz Kamalvandi.

Uzorci su tokom prošle nedelje uzeti iz „specifičnih delova“ pomenutog kompleksa, čemu nisu prisustvovali i insepktori IAEA, naglasio je Kamalvandi, s obzirom da su minulih dana Parhin posetili i stručnjaci te organizacije, prenosi AFP.

Nakon njihove posete, u Teheranu je juče boravio i šef IAEA Jukija Amano, kome je neočekivano, takođe, omogućeno da poseti bazu Parhin.

Amano je tokom jednodnevne posete Iranu razgovarao sa vodećim iranskim zvaničnicima, uključujući i predsednika Hasana Rohanija.

Krajnji rok da se razjasne kontradiktornosti i sumnje u pogledu mogućnosti da je iranski nuklearni program ranije imao i vojne dimenzije je 15. decembar.

Iran ističe kako su optužbe nekih zapadnih obaveštajnih službi, uključujucih i one da su bar do 2003. godine u Parhinu vršena tstiranja nuklearnih eksplozivnih sredstava, neosnovane i zlonamerne i da su ih iskonstruisali iranski neprijatelji.

Jukija Amano je, inače, danas, dan posle posete Teheranu, izjavio kako je na planu provere pomenutih optužbi protiv Irana postignut „značajan napredak“.