Kina oštro kažnjava zvaničnike koji podržavaju dalaj lamu

Svet 05. nov 201413:03 > 13:08
REUTERS/Danish Siddiqui

Kina će oštro kazniti zvaničnike na Tibetu koji podržavaju dalaj lamu, prognanog tibetanskog duhovnog vođu i dobitnika Nobelove nagrade, preneli su danas kineski državni mediji.

Zvanični Global tajms piše da je kineska antikorupcijska komisija zatražila od zvaničnika u regionu da se koncentriše na „poništavanje separatizma i održavanje socijalne stabilnosti“.

PROČITAJTE I:

 Kineski dnevnik piše, pozivajući se na izjavu čelnika inspekcijskog tima Centralne komisije za disciplinu i inspekciju (CCDI) Komunističke partije Je Dongsonga, da Tibet nije izuzet od toliko najavljivane kampanje za suzbijanje korupcije, prenosi agencija AFP.

„Neki obični zvaničnici u regionu otkriveni su da imaju ozbiljne korupcionaške akte. Neki zvaničnici nisu uspeli da zauzmu čvrst politički stav“, optužio je čelnik inspekcijskog tima.

U odgovoru na izveštaj CCDI , tibetanski visoki zvaničnik Komunističke partije rekao je da će (lokalna) vlada oštro kazniti zvaničnike koji slede dalaj lamu ili podržavaju separatizam.

Na prvoj strani dnevnika Tibet dejli, lider Tibetanske partije Čen Ćuanguo upozorio je da će Kina da iskoreni sve separatističke sklonosti na Tibetu.

Dalaj lama izrazio je prošlog meseca nadu o obavljanju hodočašća, navodeći da je imao razgovore sa kineskim zvaničnicima o mogućem putovanju, javili su mediji.