Medicinska sestra izlečena od ebole napustila bolnicu

Svet 05. nov 201418:12 > 18:20
Tanjug/AP/Andres Kudacki

Španska medicinska sestra, prva osoba koja se zarazila ebolom izvan Afrike, napustila je bolnicu u Madridu pošto je izlečena od virusa, saopštili su njeni lekari.

„To je odlična vest nakon veoma komplikovanih mesec dana za sve nas“, rekao je direktor bolnice Karlos III, Rafael Peres-Santamarija, a preneo AFP.

PROČITAJTE JOŠ:

Načelnik odeljenja za infektivne bolesti Hose Ramon Aribas je rekao da će Tereza Romero moći da vodi normalan život i da u njenom telu više nema ni traga od virusa.

Romero (44) je bila deo tima koji je lečio dva starija španska misionara koji su se zarazili ebolom u Africi i koji su preminuli u avgustu i septembru u Madridu. Ebola joj je dijagnostifikovana 6. oktobra, čime je postala prva osoba zaražena izvan zapadne Afrike.

Medicinska sestra je tretirana serumom sa antitelima osoba koje su preživele ebolu i antivirusnim lekovima i proglašena je izlečenom 21. oktobra, ali je ostala u bolnici dok ne ojača.

Jedan od doktora koji ju je lečio rekao je da, u odsustvu kontrolne grupe, nije moguće sa sigurnošću reći da su lekovi koje su davali pacijentkinji zaslužni za njen oporavak.