Španija izručuje srpskog Pink Pantera Emiratima

Svet 05. nov 201418:17 > 18:20
Freeimages/Sammylee

Španija će izručiti srpskog državljanina Borka Ilinčića Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog njegove, kako se sumnja, uloge u spektakularnoj višemilionskoj pljački nakita koju je izvela banda "Pink Panter", saopštio je sud u Madridu.

Španska policija koja je u februaru uhapsila Ilinčića, navela je da je taj 33-godišnjak učestvovao u jednoj od najspektakularnijih ikad izvedenih pljački, izvršenoj u jednom tržnom centru u Dubaiju 2007. godine. Tada je opljačkan nakit vrednosti više od tri miliona evra, prenela je agencija Rojters.

Ilinčić je uhapšen u gradu Alkala de Enares, 35 kilometara severoistočno od Madrida, dok je u iznajmljenom automobilu izlazio iz garaže jednog hotela. Tom prilikom je kod njega pronađen bosanski pasoš sa lažnim imenom.

Bandi „Pink Panter“ pripisuje se više od 120 pljački širom sveta, tokom kojih je ukraden plen vredniji od 140 miliona evra. Interpol navodi da je banda „Pink Panter“ međunarodna kriminalna organizacija specijalizovana za pljačku nakita, a čini je više od 200 ljudi poreklom iz bivše Jugoslavije.