Žena živa spaljena zbog veštičarenja u Paragvaju

Svet 06. nov 201408:37 > 08:51
Freeimages/aculine

Žena koju su njeni suseljani optužili za veštičarenje živa je spaljena, saopštila je tužiteljka u glavnom gradu Paragvaja.

Žrtva sujeverja je 45-godišnja Adolfina Okampos, za koju je do ovog časa utvrđeno da su je pripadnici etničke grupe Mbaja Guarani privezali za drveni stub i pozabadali strele u njeno telo pre nego što su je spalili, još živu.

Okampos je na smrt osuđena prošle nedelje, od strane poglavice plemenske zajednice u Taheuiu, selu 180 kilometara severno od prestonice Asunsiona. Datum egzekucije još je nejasan.

Tužiteljka Fani Agilera optužila je devetoricu muškaraca za najteži zločin, i oni su već priznali delo.

Po izveštajima Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija hiljade ljudi širom sveta svake godine biva osuđeno za veštičarenje. Dodaje se da žrtve često bivaju zlostavljane, odsečene od svojih porodica i ponekad ubijane.

„Radio sam u Paragvaju 40 godina“, svedoči italijanski antropolog i katolički sveštenik Hose Zanardini, „i ne mogu da se setim sličnog slučaja egzekucije za navodno vršenje vradžbina. Tragična smrt ove žene posebna je u kontekstu paragvajske kohabitacije 20 različitih etničkih grupa koje su, uopšte govoreći, veoma miroljubive“.