Marinac koji je ubio Bin Ladena otkriva identitet

Svet 06. nov 201411:58 > 12:08
YouTube

Američki marinac koji je ubio natraženijeg teroristu na svetu Osamu bin Ladena, odlučio je da otkrije svoj identitet, razočaran zbog gubitka zdravstvenog osiguranja i penzije zbog ranijeg napuštanja vojne službe, u kojoj je proveo 16 godina.

Pripadnik odreda Mornaričkih foka (Navy SEAL) daće veliki intervju za „Foks njuz“ kasnije ovog meseca i izaći iz anonimnosti, ali je britanski „Dejli mejl“ došao do saznanja da je reč o Robu O’ Nilu, višestruko odlikovanom veteranu.

Rob O’ Nil (38) bio je član čuvenog Tima šest Mornaričkih foka koji su 2011. u Pakistanu učestvovali u akciji u kojoj je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden. On je učestvovao u više od 400 borbenih misija i u karijeri bio odlikovan 52 puta.

Prošle godine, on je dao intervjuu za magazin „Eskvajer“ u kome mu je identitet bio sakriven. U tom intervjuu marinac je skrenuo pažnju na to kako država postupa prema veteranima uključujući, a posebno je bio zabrinut zbog gubitka zdravstvenog osiguranja i penzije, jer rano napušta službu.

 Deo njegove karijere su i tri misije po kojima su snimljeni filmovi, među kojima i Oskarom nagrađeni „Kapetan Filips“.

O’ Nilova odluka da otkrije da je upravo on ubio Bin Ladena izazvala je gnev u sedištu Mornaričkih foka, koje su najavili tužbu, kao i u Pentagonu.

U ekskluzivnom intervjuu za britanski list njegov otac Tom O’Nil je rekao da ni on ni njegov sin nisu zabrinuti da bi zbog ovoga mogli da se nađu na meti ekstremista Islamske države.

U specijalnoj emisiji „Foks njuza“ naslovljenoj „čovek koji je ubio Osamu bin Ladena“, O’ NIl će govoriti o svojoj obuci i detaljima misije da se ubije lider Al Kaide.

Uprkos 16 godina službe, O’Nil je rekao za magazin da su Mornaričke foke ponudile da mu pronađu posao gde će isporučivati pivo u Mičigenu, što je uporedio sa zaštitom svedoka za one koji su svedočili protiv mafije.

Umesto toga, on je postao istaknuti motivacioni govornik na osnovu svoje bogate biografije.