Haos zbog štrajka železničara u Nemačkoj

Svet 06. nov 201410:41 > 10:48
Reuters, ilustracija

Štrajk nemačkih železničara izazvao je danas velike gužve na autoputevima, pokrenuo spekulacije da li će tokom vikenda u Nemačkoj doći do nestašice benzina i izazvao retku intervenciju kancelara Angele Merkel, koja je zahtevala posrednika za rešenje problema.

Gotovo svi vozovi na dugim prugama, regionalni vozovi i putnički železnički promet u gradovima zaustavljen je u noći na četvrtak u 1 sat, nakon što su mašinovođe napustie radno mesto.

Sindikat mašinovođa, podsećamo, juče je započeo sa štrajkom, koji će, prema njihovim najavama, biti najduži u poslednjih 20 godina. Železnički saobraćaj trebalo bi da se normalizuje tek u ponedeljak ujutro.

Putnici se, kako piše nemačka agencija DPA, suočavaju s prvim danom štrajka, koji je izazvao javnu osudu zbog saobraćajnog haosa koji je nastao, i najduže je zaustavljanje rada na železnici u novijoj istoriji Nemačke.

Sindikat zahteva veće plate i kraće radno vreme, a nemačke železnice, Deutsche Bahn, pokrenuće postupak protiv sindikata jer je štrajk paralisao putnike i teretni saobraćaj u čitavoj zemlji.

Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters

Merkelova poziva upravu i Sindikat da reše sukobe

Vozači teretnih vozova počeli su sa štrajkom još u sredu popodne. Sindikat GDL kaže da se njegovi članovi neće vratiti na posao do ponedeljka u 4 sata ujutro, čime bi to bio najduži štrajk u poslednjih dvadeset godina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sindikat i kompaniju da održe pregovore, kako bi rešili sukobe u vezi sa platama i radnim satima.

Štrajk je, inače, organizovan u trenutku kada se Nemačka priprema za proslavu 25. godišnjice pada Berlinskog zida ovog vikenda i kada se u Berlinu očekuje 2 miliona posetilaca.