Abramovič utočište za luskuzne jahte našao u Turskoj

Svet 22. mar 202209:48 > 10:36 6 komentara
Abramovičeva jahta Solaris
REUTERS/ Albert Gea/File Photo

Još jedna jahta ruskog milijardera Romana Abramoviča pristala je na jugoistoku Turske, zemlje koja ne primenjuje zapadne sankcije uvedenem ruskim oligarsima posle invazije Ukrajine, javili su danas turski mediji.

Prvo je luksuzna jahta „Solaris“ duga 140 metara koja plovi pod zastavom Bermuda, snimljena juče u turskom turističkom gradu Bodrumu, nedelju dana pošto je viđena u luci u Crnoj Gori.

Luksuzni brod „Eklipsa“ dug 163 metara pod zastavom Bermuda jutros je pristao u luku Marmaris, javljaju turski mediji pozivajući se na portale koji prate pomorski saobraćaj.

Predstavljena kao druga najduža jahta na svetu „Eklipsa“ je i druga jahta Amramoviča, vlasnika engleskog fudbalskog kluba Čelsi, koja se ukotvila u Turskoj.

Grupa Ukrajinaca približila se na gumenom čamcu jahti da protestuje zbog dolaska „Solarisa“ u tursko letovallište, prenose turski mediji.

Zapadne zemlje na čelu sa SAD i Evropskom unijom, uvele su sankcije bez presedana Rusiji posle njene invazije Ukrajine, i stavile na spisak oligarhe, među kojima i Abramovič, i bliske saradnike ruskog predsednika Vladimira Putina.

Turska, članica NATO koja ima bliske odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, nije se pridružila sankcijama uvodenim Moskvi.

Više zemalja zaplenilo je jahte koje pripadaju bogatim Rusima, a američki predsednik Džo Bajden je poručio da će saveznici doći da oduzmu „njihovu nelegalno stečenu imovinu“.

EU je prošle nedelje uvela novu seriju sankcija Rusiji u koje je izmđu ostalih uključen i Abramovič, vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelsi.

Oligarh takođe je u Velikoj Britaniji pogođen zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja.

Turska je označila invaziju Ukrajine „neprihvatljivom“ i postavila se kao posrednik u nastojanjima za okončanje rata.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare