Abu Dabi zatvara javna mesta za nevakcinisane osobe

Svet 28. jun 202120:48 10 komentara
Pixabay/neildodhia

Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabi objavio je niz javnih mesta koja će uskoro biti otvorena samo za osobe vakcinisane protiv koronavirusa, u nastojanju da navede više ljudi da se vakcinišu.

Vlada Emirata saopštila je da će od 20. avgusta vlasti početi da ograničavaju pristup tržnim centrima, restoranima, kafeima, sportskim aktivnostima, muzejima, teretanama, školama i univerzitetima. Nevakcinisanim osobama praktično će biti zabranjen ulazak u grad, osim za supermarkete i apoteke.

Abu Dabi je već uveo sistem zelene propusnice, kojom se dosta ograničava pristup mestima za osobe koje su ili primile vakcinu ili mogu da pokažu negativan test na virus.

Zemlja sve više zasniva svoje brzo ponovno ekonomsko otvaranje na vakcinaciji. Vlada navodi da je najmanje 93 odsto stanovništva dobilo bar jednu dozu vakcine.

Susedni centar Dubai, sedište aviokompanije Emirejts (Emirates) takođe je uveo neke restrikcije, gde se samo vakcinisanima dozvoljava prisustvo masovnim zabavama i sportskim događajima. Međutim, tržni centri i druge prodavnice otvoreni su za nevakcinisane osobe.

Ujedinjeni Arapski Emirati se ponose jednim od najbržih programa vakcinacije sa 15,1 miliona doza datih stanovništvu od devet miliona. Zemlja se najviše oslanjala na kinesku vakcinu Sinofarm.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.