Afrika na ivici gladi, Rusija poklanja stotine hiljada tona đubriva

Svet 30. nov 202213:075 komentara
afrika poljoprivreda
Izvor: REUTERS/Baz Ratner/File Photo

Rusija je Africi poklonila 260.000 tona veštačkog đubriva, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

„Ovo će podmiriti neke potrebe i sprečiti katastrofalni gubitak useva u Africi, gde je sada sezona sađenja“, rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik.

On je rekao da je brod kojeg je iznajmio Svetski program za hranu, isplovio iz Holandije sa 20.000 tona đubriva za Malavi, i da će stići za mesec dana, prenosi Glas Amerike.

„To će biti prva u nizu isporuka đubriva namenjenih zemljama na afričkom kontinentu u narednim mesecima“, dodao je Dižarik.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara cene đubriva u svetu koje su već bile povišene zbog pandemije kovida-19, dodatno su porasle, delom zbog ograničenja koje je Moskva nametnula na svoj izvoz đubriva, rekavši da želi dovoljno za svoje poljoprivrednike.

UN su saopštile da su cene đubriva porasle za neverovatnih 250 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Rusija je najveći svetski izvoznik đubriva. Zbog poremećaja, nestašice i poskupljenja đubrive je nedostupno za neke manje poljoprivrednike. To bi moglo dramatično smanjiti žetvu i dovesti do nestašice hrane sledeće godine.

Glavni ekonomista Svetskog programa za hranu Arif Husein rekao je za Glas Amerike da od đubriva zavisi polovina proizvodnje hrane i u razvijenim i u zemljama u razvoju.

„Upravo sada, uz sve ovo što se dešava, procenjujemo manjak od oko 66 miliona tona osnovnih namirnica zbog nedostatka ili nemogućnosti da se priušti đubrivo. Govorim o usevima kao što su pšenica, kukuruz, pirinač. Tih 66 miliona tona hrane je dovoljno da prehrani 3,6 milijardi ljudi za jedan mesec“, kaže Husain.

Rusija tvrdi da su sankcije Zapada uzrok smanjenja njenog izvoza đubriva, dok Zapad naglašava da proizvođači hrane i đubriva iz Rusije nisu pod sankcijama.

Ipak, neki špediteri, banke, osiguravajuće kuće i ostali uključeni u transport ili kupovinu ruskog đubriva, oklevaju da posluju s Moskvom zbog sankcija.

Sporazum o izvozu žita, potpisan u Istanbulu 22. jula, omogućio je da više od 12 miliona metričkih tona ukrajinskog žita stigne iz crnomorskih luka na svetsko tržište.

„UN nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama da obezbede nesmetan izvoz hrane i đubriva iz Ruske Federacije i Ukrajine na svetska tržišta“, rekao je Dižarik.

Komentari

Vaš komentar