Agencija AP zabranila da se proizvodi veštačke inteligencije plasiraju kao vesti

Svet 17. avg 202307:36 1 komentar
Pixabay

Asošiejted pres je u sredu objavio smernice o veštačkoj inteligenciji, rekavši da se ta alatka ne može koristiti za kreiranje sadržaja i slika za objavljivanje u servisima vesti, istovremeno podstičući osoblje da se upoznaju s tom tehnologijom.

AP je jedna od novinskih organizacija koje su počele da postavljaju pravila o tome kako da u svoj rad integrišu tehnološke alate koji se brzo razvijaju kao što je ChatGPT. Pravila upotrebe AI u kreiranju vesti biće objavljena u AP-ovom priručniku „Stilebook“.

„Naš cilj je da pružimo ljudima dobar način da shvate kako možemo da pomalo eksperimentišemo, ali i da budemo sigurni“, rekla je Amanda Baret, potpredsednica AP za standarda vesti i inkluziju.

Novinarski istraživački centar „Pointer Institute“, ovog proleća je, rekavši da je to bio „trenutak transformacije“, pozvao novinske organizacije da naprave standarde za korišćenje veštačke inteligencije i da o tome obaveste svoje čitaoce i gledaoce.

Generativna AI ima mogućnost da kreira tekst, slike, audio i video na komandu, ali još nije u potpunosti sposobna da razlikuje činjenice od fikcije.

Kao rezultat toga, AP kaže da materijal koji je proizvela veštačka inteligencija treba pažljivo proveriti, baš kao i materijal iz bilo kojeg drugog izvora vesti.

Slično, AP je rekao da foto, video ili audio segment koji generiše AI ne treba koristiti, osim ako je taj izmenjeni materijal sam po sebi predmet priče.

To je u skladu s tehničkim časopisom „Wired“ koji je rekao da ne objavljuje priče koje generiše AI, „osim kada je poenta priče činjenica da je to generisala AI“.

„Sve priče morate u potpunosti vi da napišete“, napisao je Nikolas Karlson, glavni urednik Insajdera u belešci zaposlenima koja je podeljena čitaocima. „Vi ste odgovorni za tačnost, pravičnost, originalnost i kvalitet svake reči u svojim pričama“.

Slučajevi „halucinacija“ ili izmišljenih činjenica koje je generisala veštačka inteligencija, već su široko objavlljivani, a čine važnim da korisnici znaju da postoje standardi kako bi se „uverili da je sadržaj koji čitaju, gledaju i slušaju verifikovan, verodostojan i pošten koliko je to moguće“, piše „Pointer“.

Novinske organizacije su navele načine na koje generativna AI može biti korisna, ali ne za ono što se objavljuje kao vest ili foto i video izveštaj.

Karlson je rekao da bi od AI moglo biti traženo da predloži moguće izmene da bi priča bila sažeta i čitljivija, ili da smisli moguća pitanja za intervju.

AP je deceniju eksperimentisao sa jednostavnijim oblicima veštačke inteligencije, koristeći je za kreiranje kratkih vesti o sportski rezultatima i tehiičkih izveštaja o zaradi firmi.

Kreator ChatGPT-a OpenAI i Asošiejted pres prošlog meseca najavili su ugovor s tom kompanijom za veštačku inteligenciju da dobije dozvolu da AP-ovu arhivu vesti koristi u svrhe obuke AI.

Novinske organizacije su zabrinute zbog toga što kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, koriste njihov materijal bez dozvole ili plaćanja.

Savez medija vesti (The News Media Alliance), koji predstavlja stotine izdavača, objavio je izjavu o principima za zaštitu prava intelektualne svojine svojih članova.

Neki novinari su izrazili zabrinutost da bi veštačka inteligencija mogla da zameni poslove koje obavljaju ljudi i to je predmet velikog interesovanja, na primer, u pregovorima o ugovoru AP-a i njegovog sindikata, „News Media Guild“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare