Ajzenhamer: Protesti u Iranu imaju potencijal da izrode revolucionarni pokret

Svet 23. sep 202210:09 komentara
N1

Protesti u Iranu imaju potencijal da izrode revolucionarni pokret, a trenutak u kom se zemlja trenutno nalazi je veoma osetljiv, kaže docent na Fakultetu bezbednosti Vladimir Ajzenhamer.

Pročitajte još:

„Ako se vulkan malo pritaji, neće biti ugašen. Taj ‚Vezuv‘ će pre ili kasnije eruptirati“, rekao je Ajzenhamer u Novom danu na N1, govoreći o protestima koji su izbili zbog smrti 22-godišnje Maše Amini, koja je završila u zatvoru zbog, po oceni policije za moral, nepravilnog nošenja hidžaba.

Policija za moral je pretukla Amini, nakon čega je ona pala u komu i umrla. U demonstracijama zbog njene smrti stradalo je najmanje 17 ljudi, prema bilansu jednog državnog medija.

Ajzenhamer, koji je u master radu poredio političke sisteme Irana, Turske i Saudijske Arabije, kaže da u Iranu policija za moral ima pogrdni naziv „modna policija“.

„A onda, u trenucima kao što je ovaj, vrag odnese šalu“, kaže on.

Objašnjava da se u Iranu žene ne mogu baviti određenim profesijama, dok im je školovanje dostupno, ali imaju polnu segregaciju.

Podsetio je da ovo nije prvi put da se ženska populacija diže, a muškarci ih podržavaju.

Upitan koliko je opasno protestovanje i sečenje kose, kaže da je veoma opasno, jer se demonstrantkinje javno izlažu „udaru i potencijalnoj odmazdi“ paralelnih struktura.

„Sa druge strane, jedna takva odmazda ako krene može da još jače zavrti spiralu nezadovoljstva i uzrokuje mnogo ozbiljnije proteste koji mogu da porode revoluciju“, rekao je on.