Akcija Evropola: Zaplenjeno 260.000 litara lažnog maslinovog ulja, razređivali ga sa nejestivim uljem

Svet 06. dec 202310:46 > 10:56 32 komentara
Europol

Prodavanje lažnog maslinovog ulja, upozorava Evropol, postalo je uobičajeno u zemljama koje ga proizvode, kao što su Španija i Italija. Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje se bave prevarama s hranom koriste tzv. "lampante ulje", lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razredili svoj proizvod.

U pitanju je maslinovo ulje koje se ne može konzumirati. I to 260.000 litara zaplenjeno je u akciji OPSON koja je ciljala kriminalne grupe koje se bave preprodajom krivotvorene ili pokvarene hrane.

Europol
Europol
Europol
Europol

U zajedničkoj akciji italijanske i španske policije uhapšeno je 11 osoba, a Evropol upozorava da se 260.000 zaplenjenih litara lažnog maslinovog ulja reklamiralo i prodavalo kao pravo, odnosno kao “ekstra devičansko maslinovo ulje”, piše Večernji list.

Za lampante maslinovo ulje karakteristična je povišena kiselost, nepoželjni ukus i izrazito neprijatan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju. Evropol pojašnjava i da pojam “lampante” potiče iz njegove istorijske upotrebe kada se upotrebljavalo kao gorivo u uljanim svetiljkama. Pojava lažnog maslinovog ulja je, po Evropolu, splet različitih okolnosti, poput inflacije, smanjene proizvodnje maslinovog ulja, sve veće potražnje…

U racijama koje su sprovedene u Italiji i Španiji zaplenjena su četiri automobila, 91.000 evra i razna dokumentacija. Italijanski istražitelji su na Siciliji i u Toskani pretražili tri fabrike maslinovog ulja, za koje su sumnjali da proizvode lažno maslinovo ulje. Od vlasnika su tražili spisak klijenata i dokumentaciju, a uzeti su i uzorci maslinovog ulja te je jedna od tih kompanija kažnjena jer nije na ispravan način označavala svoje proizvode. Osim toga, Evropol je u Španiju poslao svoju mobilnu kancelariju kako bi se ubrzalo poređenje uzetih uzoraka maslinovog ulja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare