Ako ste u braku, možete da glasate i pre 18. godine: Kada se stiče pravo glasa u državama EU (INTERAKTIVNI GRAFIKON)

Svet 12. maj 202413:11 21 komentara
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pravo glasa u većini država Evropske unije stiče se kao i u Srbiji – punoletstvom, ali u pojedinim zemljama aktivno biračko pravo imaju i mlađi od 18 godina.

U Belgiji je 2022. godine usvojen zakon kojim je starosna granica za glasanje snižena sa 18 na 16 godina, a isto je učinila i Nemačka početkom 2023. godine. Austrija je pravo glasa mlađima od 18 godina dala još 2007. godine, kada je doneta odluka da starosna granica za dobijanje aktivnog biračkog prava u toj zemlji bude 16 godina.

Ustav Malte iz 2018. godine propisuje standardnu starost za glasanje na izborima, koja je 16 godina, uključujući i evropske izbore, dok u Grčkoj pravo glasa imaju građani koji u godini izbora pune 17 godina.

Nikaragva prva snizila starosnu granicu za glasanje

Najinteresantnije rešenje za dobijanje biračkog prava ponudili su Mađari. U toj zemlji pravo glasa se stiče sa navršenih 18 godina, ali postoji i izuzetak – biračko pravo imaju i maloletni građani koji su u braku, pod uslovom da na dan izbora imaju najmanje 16 godina.

Inače, prema aktuelnom zakonu Evropske unije, države članice EU imaju slobodu da odrede svoje minimalne nacionalne granice za glasanje.

Prva država u svetu koja je starosnu granicu za izlazak na birališta spustila ispod 18 godina bila je Nikaragva, koja je aktivno biračko pravo mladima sa navršenih 16 godina života dala još 1984. godine, a njenim stopama četiri godine kasnije pošao je i Brazil. Listu zemalja koje su pravo glasa dale i mlađima od 18 godina dopunile su Kanada, Novi Zeland, Argentina, kao i 19 država u Sjedinjenim Američkim Državama.

Austrija je prva zemlja u Evropskoj uniji koja je mladima koji su napunili 16 godina omogućila da glasaju na izborima na svim nivoima.

Predlog da se i u Srbiji glasa sa 16 godina nije dobio podršku

I u Srbiji je postojala inicijativa da se starosna granica za sticanje prava glasa spusti sa 18 na 16 godina, a predlog je 2019. godine inicirao predsednik Zelene stranke Goran Čabradi, pozivajući se na korpus prava koji stariji maloletnici već imaju, kao i na primere dobre prakse iz evropskih država u kojima su pravo da biraju dobili i šesnaestogodišnjaci.

Čabradi je tada istakao da su danas mladi ljudi politički svesniji i bolje informisani pod uticajem medija i naročito društvenih mreža, dodajući da su srpski državljani stariji od 16 godina u obavezi da imaju ličnu kartu, kao i da mogu da zaključe brak uz dozvolu suda. Ipak, o tom predlogu nije se ni raspravljalo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare