Aktivisti Grinpisa na sred okeana se ukrcali i zauzeli teretni brod Šela

Svet 31. jan 202323:24
Chris J Ratcliffe / Greenpeace

Aktivisti "Grinpisa" ukrcali su se i "zauzeli" teretni brod naftnog i gasnog giganta "Šela" (Shell), sa skupom opremom za naftnu platformu kod Škotske, saopštila je ta svetska ekološka organizacija.

Četvorica aktivista su brodu od 51.000 tona prišla gumenim čamcem i ukrcala se.

Povezane vesti

Po fotografijama koje je preneo Grinpis, aktivisti su na brodu podigli transparent s natpisom „Prestanite sa bušenjem! Počnite da plaćate!“.

Brod je tada bio u Atlantskom okeanu, severno od Kanarskih ostrva, a plovi ka platformi u Severnom moru kod Škotske. Brod prevozi plutajuću platformu-rezervoar (FPSO) vrednosti u milijardama dolara, za privremeno skladištenje i pretovar nafte ispumpane iz podmorja.

„Miran protest ima za cilj da istakne globalno uništenje klime koje su počinili Šel i šira industrija fosilnih goriva, koji nisu ništa platili za štetu koju su prouzrokovali“, naveo je Grinpis i dodao da četvorica njegovih aktivista „sada zauzimaju teret broda“ – FPSO i da „imaju dovoljno resursa da tu budu danima“.

Platforma kod Škotske bi „Šelu“ mogla da omogući da eksploatiše osam novih bušotina za vađenje do 45.000 barela nafte dnevno, dodala je ekološka organizacija.

„Šel i šira industrija fosilnih goriva unose klimatsku krizu u naše domove, porodice, prirodu i okeane“, naveo je Grinpis.

Britansko-holandski „Šel“ je osudio akciju „Grinpisa“ jer „izaziva osnovanu zabrinutost za bezbednost pošto se jedan broj ljudi u teškim uslovima ukrcao na brod u pokretu“.

„Šel“ je krajem 2019. pobedio na škotskim sudovima koji su zabranili aktivistima „Grinpisa“ da priđu njegovim platformama u Severnom moru.

Komentari

Vaš komentar