Aktivisti samo novčano kažnjeni jer su zalepili šake za ram Da Vinčijeve slike

Svet 09. feb 202300:212 komentara
MIGUEL MEDINA / AFP

Pet klimatskih aktivista dobilo je novčane kazne jer su prošlog leta lepkom zalepili svoje šake za ram kopije slike Leonarda da Vinčija "Poslednja večera" u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu.

Pročitajte još:

Aktivisti iz pokreta „Samo prestanite s naftom“ (Just Stop Oil) došli su u julu 2022. godine u londonski muzej, namazli šake lepkom i prilepili ih za ram slike, a jedan od njih je sprejom ispasao parole na zidu.

Njihov cilj je bilo da time ukažu na štetnost korišćenja nafte.

Posle dvodnevnog suđenja, sudija Vilijam Nelson (William Nelson) odredio je u sredu aktivistima samo da plate svaki po 486 funti (587 dolara) na ime štete koju su izazvali izvršenjem krivičnog dela.

Po njegovim rečima, oni su bili „bezobzirni“ jer su znali da će oštetiti ram slike.

Sudija je, međutim, istakao da je „primarni razlog“ njihovog protesta bio da „pridobiju medijsku pažnju, a ne da oštete umetničko delo“.

Slika iz 16. veka nije oštećena, a pripisuje se jednom ili nekolicini Da Vinčijevih učenika. Smatra se najtačnijom kopijom čuvenog originala.

Organizacija „Samo prekinite s naftom“ je saopštila da joj je želja bila da pritisne britansku vladu na odustajanja od izdavanja dozvola za eksploataciju nafte i gasa.

Aktivisti te organizacije su se pročuli bacanjem paradajz-čorbe na Van Gogovu sliku „Suncokreti“ u Londonskoj nacionalnoj galeriji. Ni tada nije došlo do oštećenja umetničkog dela, jer je bilo zaštićeno staklenim zidom.

Pažnju je privukla još jedna njihova akcija: istrčavanje na pistu za trke tokom britanskog gran-prija Formule jedan.

Komentari

Vaš komentar