Aktivisti se zalepili za mostove u Hamburgu, besni vozači ih tukli

Svet 25. mar 202319:10 23 komentara
AFP/ Alex Halada/ Ilustracija

Aktivisti za zaštitu životne sredine iz pokreta “Poslednja generacija” blokirali su u subotu mostove na reci Labi u severnom nemačkom lučkom gradu Hamburgu, što je dovelo do nasilnih reakcija besnih vozača.

Policija je saopštila da se četvoro ljudi u subotu ujutru zalepilo za pločnik brzovezujućim betonom i tako zaustavilo saobraćaj sve do posle podneva.

Budući da su zbog građevinskih radova zatvorene druge pristupne saobraćajnice prema gradu, mostovi na Labi jedini su način da se s juga dođe do Hamburga.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojoj se vidi kako vozač kamiona gubi živce, vuče demonstranta s puta i šutira ga nogom u stomak.

„Ovaj incident se dogodio pre nego što je policija ušla“, rekao je portparol policije, dodajući da je istraga u toku.

Fotograf dpa je takođe objavio da su agresivni vozači na blokadu odgovorili udarcima nogama i rukama po aktivistima.

Demonstranti su se u subotu okupili i u Berlinu, u znak podrške referendumu za ubrzavanje mera protiv klimatskih promena u glavnom gradu Nemačke.

Reuters/ Annegret Hilse

Prema podacima policije, na skupu Klimaneustart (resetovanje klime) očekuje se oko 35.000 ljudi. Tokom petosatnog događaja, nekoliko bendova bi trebalo da nastupi ispred Brandenburške kapije, uz govore poznatih aktivista.

Građani Berlina će se u nedelju na referendumu izjasniti da li žele da grad postane klimatski neutralan do 2030. godine, a ne do 2045. kako je ranije planirano.

Na nacionalnom nivou, nemačka vlada želi da postigne klimatsku neutralnost do 2045.

Komentari (23)

Vidi sve komentare