Albahari: Srbija da se priključi stavu EU o smrti Navaljnog

Svet 22. feb 202417:25 32 komentara
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari pozvao je Srbiju da se hitno pridruži stavu Evropske unije o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

On je u saopštenju na sajtu PSG istakao da je „Srbija jedina zemlja Zapadnog Balkana koja to nije učinila“.

Albahari je pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku „zbog čega se Srbija nije pridružila zvaničnoj poziciji EU povodom smrti Navaljnog i koji deo tog stava smeta vlasti u Srbiji“.

On je pitao da li im „ne odgovara deo u kojem je EU ogorčena smrću Navaljnog, ili deo koji poziva Rusiju da iz pritvora pusti stotine uhapšenih nakon što su odali počast Navaljnom, osuda upotrebe agensa novičok ili poziv na nezavisnu transparentnu međunarodnu istragu“.

Pročitajte još

Albahari je ocenio i da je nepridruživanje zajedničkoj poziciji velika sramota za Srbiju i da su za tu sramotu odgovorni predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

„Jasno nam je da je za vlast teško da podrži ovaj stav Evropske unije kada se u Srbiji takođe hapse studenti i opozicioni političari, kada se preti i prisluškuje civilno društvo, kada nam dnevna propaganda saopštava da smo okruženi neprijateljima, a celu opoziciju naziva izdajnicima“, naglasio je Albahari.

On je dodao da se od kandidata za članstvo u EU nisu pridružile Srbija i Turska i „time je aktuelna vlast Srbiju svrstala sa najgorim i najnedemokratskijim režimima na svetu i naglasio da još nije kasno da se Srbija vrati na evropski kurs“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare