Ko je čovek koji je podigao optužnicu protiv Trampa?

Svet 31. mar 202312:52 46 komentara
Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

Po prvi put u istoriji SAD protiv jednog bivšeg predsednika podignuta je optužnica. Ko je Alvin Breg, državni tužilac koji je podigao optužnicu protiv Donalda Trampa?

Detalji optužnice protiv Donalda Trampa za sada nisu poznati javnosti, ali CNN prenosi da ona navodno ima govori 30 tačaka u kojima se, između ostalog, bivši američki predsednik optužuje da je plaćao bivšoj porno-glumici Stormi Danijels da u javnosti ne govori o njihovim vezama, piše Dojče vele (DW).

Mnogo važniji su, međutim, delovi optužnice u kojima se Tramp optužuje za poslovnu prevaru i falsifikovanje dokumenata u cilju prikrivanja nekih drugih krivičnih dela kao što je kršenje zakona o finansiranju predizborne kampanje.

Republikanska stranka optužuje sa svoje strane nadležnog tužioca za područje okruga Menhetn Alvina Brega da ima političke motive, tj. da je to način da se Donald Tramp spreči da se ponovo kandiduje za predsednika SAD. Tramp bi, kako navode američki mediji, sledećeg četvrtka trebalo da se prijavi policiji.

Državni tužilac iz Harlema

Ali, ko je Alvin Breg, viši državni tužilac koji je podigao tu istorijsku optužnicu? Mnogi u činjenici da je upravo on krenuo u odlučujuću pravnu borbu protiv Donalda Trampa, vide ironiju istorije. Jer, upravo je Breg bio taj koji je, nakon dolaska na mesto državnog tužioca za okrug Menhetn početkom 2022. odbio da podigne optužnicu protiv Trampa zbog njegovih navodnih mahinacija s nekretninama. Ta odluka pokrenula je žestoke proteste predstavnika Demokratske stranke koji su bili sigurni da dokaza protiv Trampa ima dovoljno da se on strpa iza rešetaka. U jeku skandala, nekoliko Bregovih istaknutih istražilaca podnelo je ostavke, ali novi glavni državni tužilac očigledno je bio svestan da mu za proces protiv moćnog Trampa nedostaju čvrsti dokazi.

Breg je tokom više od godinu dana boravka na prestižnom mestu državnog tužioca jedne od najpoznatijih četvrti na svetu, na sebe već navukao i bes konzervativaca: on je tokom kandidature za taj položaj najavljivao blaži progon delikata kao što su posedovanja droge ili prostitucija, uz istovremeno pooštravanje zakona o posedovanju oružja. Te teme su mu posebno važne: Breg ne propušta priliku da istakne kako je u njega, kao žitelja Harlema, nekada afro-američkog dela Menhetna, šest puta bilo upereno oružje: tri puta je oružje u rukama držao policajac, a tri puta lokalni kriminalci. Breg dolazi iz jedne afro-američke porodice iz Harlema i detinjstvo je proveo sedamdesetih u toj četvrti koja je važila kao najopasnija u tadašnjoj prestonici kriminala Njujorku.

Komplikovan proces

Iskustva iz tog vremena su ga i podstakla da studira prava koje je taj danas 49-godišnjak na kraju završio na elitnom univerzitetu Harvardu. „Moj cilj je da se uskladi javna bezbednost i pravda“, rekao je Breg koji je, nakon studija, radio i kao privatni advokat, ali i na drugoj strani, kao državni tužilac. Na mesto višeg državnog tužioca za Menhetn izabran je glasanjem i to kao kandidat Demokratske stranke. Upravo to Trampove pristalice najčešće ističu kao dokaz da se radi o politički motivisanom procesu. Oni Brega, zbog boje njegove kože, optužuju da se u pravnoj borbi protiv Trampa rukovodi rasističkim pobudama.

Mnogi se pitaju može li Breg da dobije proces protiv moćnog bivšeg predsednika i čete njegovih advokata. „Ja ne radim prema onome što neko objavi na društvenim mrežama. Ja se koncentrišem na svoje obaveze. Mi proveravamo svaki dokument, razgovaramo sa svakim svedokom. Jasno je da do nas dolaze razni komentari, ali mi smo koncentrisani na zakon i dokaze“, rekao je Breg.

Republikanska stranka neprestano ukazuje na to da Bregov prethodnik Sajrus Vens Junior, zbog nedostatka dokaza nije vodio istragu oko navodnih Trampovih isplata glumici Stormi Danijels. Isto važi i za državno tužilaštvo i izborno povereništvo koji nisu preduzeli pravne korake protiv bivšeg predsednika. Ujedno i poneki pravni stručnjaci sumnjaju da Breg može da dobije proces u tako komplikovanom slučaju s 30 tačaka optužnice. A pobeda Trampa, bila bi dodatno gorivo njegovim ambicijama za ponovni ulazak u Belu kuću.

Komentari (46)

Vidi sve komentare