Alžir okončao dvodecenijski sporazum o prijateljstvu sa Španijom

Svet 08. jun 202221:35
Izvor: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Kancelarija alžirskog predsednika Abdelmadžida Tebunea saopštila je da ta severnoafrička nacija "odmah" suspenduje dve decenije star ugovor o prijateljstvu sa Španijom.

#related-news_0

Bio je to najnoviji udarac sve nestabilnijim odnosima Alžira i Madrida koji zavisi od Alžira u pogledu snabdevanja prirodnim gasom.

Tenzije su porasle u složenom trosmernom sporu nakon što je Španija podržala stav Maroka o teritoriji Zapadne Sahare oko koje se spori sa Alžirom.

U saopštenju se navodi da Španija je zloupotrebljavala svoju ulogu „administrativne sile“ u Zapadnoj Sahari dok su Ujedinjene nacije rešavale decenijama staru situaciju oko statusa ogromne teritorije bogate mineralima.

„To je direktno doprinelo degradaciji situacije u Zapadnoj Sahari i regionu. Zbog toga Alžir je odlučio da odmah sprovede suspenziju sporazuma, koji je služio kao okvir u vezama dve zemlje“, saopšteno je.

Španska vlada je saopštila da žali zbog odluke Alžira i ponovo je potvrdila svoju posvećenost sporazumu o prijateljstvu.

„Španija smatra Alžir prijateljskom susednom zemljom i ponovo potvrdjuje svoju potpunu spremnost da zadrži i razvija specijalne odnose saradnje u korist naroda obe zemlje“, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova.

Španija je bila bivša kolonijalna sila u Zapadnoj Sahari sve dok je nije pripojio Maroko 1975. Od tada, Alžir i susedni Maroko imaju napete veze oko sudbine Zapadne Sahare.

Komentari

Vaš komentar