Ambasador Ukrajine: Hteli bismo da i Srbija uvede sankcije terorističkoj državi

Svet 22. jul 202214:06 > 15:01204 komentara
N1

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimr Tolkač rekao je za N1 da bi Ukrajinci hteli da računaju na to da će Srbija povećati doprinos u odbrani zajedničkog puta, u pokušaju, kako je rekao, odbrane zajedničkog, evropskog doma. "Veoma bismo hteli da i Srbija uvede sankcije teroritsitčkoj državi, da to učini u onom oblastima kao evropski savez", rekao je ambasador.

Kako je rekao, Ukrajinci i Srbi žele jedno – da žive u zajedničkom evropskom domu.

„Naš izbor je da branimo zajednički dom. Zato danas plaćamo veliku cenu. Osam godina već traje rat s Rusijom, danas Ukrajina ne brani samo sebe, već one evropske vrednosti naroda koji žele da žive u jednom evropskom domu. To je pravo slobode, pravo na mišljenje, veroispovest, mi pre svega branimo te vrednosti. Zato bismo hteli da računamo da će Srbija povećati doprinos u odbrani našeg zajedničkog puta. Ja bih hteo da to uradi sadašnja vlast. Mi se nadamo boljem i da će Srbija da se pridruži sankcijama i da neće biti neutralni posmatrač. Ako se držimo istih principa i želimo da naša deca uče u ujedinjenoj Evropi, da rade za svoju budućnost, onda očekujemo pomoć od onih koji sa nama brane iste vrednosti“, rekao je ambasador Tolkač.

POVEZANE VESTI:

Dodao je da se sastajao sa predsenikom i premijerkom Srbije, kao i da je sa Vučićem obilazio izbeglice smeštene u Vranju.

„Video sam u njegovim očima i osetio da on želi mir i saoseća sa našim građanima. To je bilo iskreno saosećanje i Srbija nam daje iskrenu pomoć u tome. Uvek ćemo se sećati te pomoći. To isto mogu da kažem i za premijerku. Ona želi što bolje da nam pomogne. Zahvalni smo srpskom narodu i rukovodstvu“, dodaje Tolkač.

Na pitanje kako gleda na proruske skupove i ispisivanje slova Z po Srbiji, ambasador kaže da bi to pitanje trebalo postaviti izbeglima.

„Rukovodstvo Srbije i predsednik i premijerka čine mnogo za ljude koji su došli, ali kada oni izađu na ulicu i vide slovo Z, juče su ih ljudi sa tim slovom ubijali i terali, a onda u centru grada vide suvenire sa ruskom svastikom, oni se naravno plaše. Postoje i neprijatnije situacije kada na ukrajinskim auomobilima slikaju Z. Mi kao diplomatsko predstavništvo reagujemo i smatramo to fašizmom. Postoji ruska kultuira, tu su Čajkovski, Dostojevski, Gogolj, postoji mnogo toga što se doživljava kao Rusija. A postoji režim koji je tokom mnogo godina Rusiji doneo mržnju prema nama. Koji je pretvorio Ukrajince u naciste u mislima Rusa. Zato je pitanje koga podržavaju ti skupovi u Srbiji. Da li podržavaju rat ili Rusiju kao kulturnu državu?“, pita se ambasador.

Govoreći o situaciji na terenu, Tolkač je rekao da je Ukrajina zaustavila napade ruskih trupa i primorala ih na povlačenje u mnogim pravcima. Dodaje da još postoji znatna prednost Rusije u vidu artiljerije i ljudstvu u pojedinim područjima, kao i u vidu oklopnih vozila.

„Nažalost, Rusija nije odustala od planova da okupira Ukrajinu. Međutim, zahvaljujući našim saveznicima, dolazi veliki broj sistemna koji unapređuju oružanu silu Ukrajine i okupatori su počeli to da osećaju. Shvatajući da se rat ne može dobiti na bojnom polju, Rusija pribegava terorizmu. U toku su masovni raketni napadi na mirna naselja, strada mnogo stanovništva. Žele da nas zastraše i u toku je genocid nad Ukrajincima. To su namerno teroristički akti i potreban nam je efikasni protivraketni sistem“, kaže on.

Rekao je i da su građani prinuđeni da napuste svoje domove, kao i da ih je najviše otišlo u države Evrope.

„Ukrajina je glasala za evropski izbor, pošto većina izbeglica traži utočošte na Zapadu“, poručuje.

Kakva zima čeka Ukrajinu? Ambasador kaže da je to teško pitanje i dodaje da se ne očekuju laku zimu i da se spremaju za dugu borbu.

„Najgore je na okupiranim teritorijama, s obzirom da je Marijupolj skoro potpuno uništen, ubili su desetine hiljada civila, hiljade su deportovane na teritoriju Rusije, slično je sada u Mikolajevu, u pograničnim naseljima černihovske i sumske oblasti. Na privremeno okupiranim teritorijama u toku su krađe, silovanja, otmice, opljačkane stvari se odvoze klamionima, televizori, veš mašine… Za nas nije jasan termin denacifikacija, izgleda da to znači lišavanje Ukrajinaca domova i kućnih aparata“, rekao je.

Celo gostovanje pogledajte u emisiji N1 Studio Live:

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom čitajte u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar