Ambasador Ukrajine: Rusija može da zaustavi sukob, mi nećemo rat

Svet 27. jan 202218:10 > 18:30
N1

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič izjavio je u emisiji Dan uživo da samo Rusija može da spreči oružani sukob sa Ukrajinom, kao i da njegova zemlja ne želi početak rata. Poručio je da je njegova zemlja spremna za eventualno pogoršanje situacije, ali je izrazio nadu da će se u narednih nekoliko dana situacija smiriti i tenzije smanjiti.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nisu pozitivno odgovorili na zahtev Rusije da se „Ukrajina ne primi u NATO“, te da nema promena u politici otvorenih vrata Alijanse. SAD u svom odgovoru na pismo Rusije o bezbednosnim garancijama nisu odgovorile na najvažnije pitanje – o neširenju NATO na istok, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Naravno da se rat može izbeći. Kao što sma rekao, čovek koji je započeo rat  može i da ga spreči, a to je ruski predsednik Vladimir Putin. Rusija može da taj rat zaustavi.

On se zahvalio državnom sekretaru Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanji Staroviću, koji je, kako je Aleksandrovič naveo, „dao izjavu povodom ruske agresije na Ukrajinu“.

Povezane vesti

„Slažem se sa njim da Ukrajina neće rat i samo Rusija može da zaustavi taj rat“, tvrdi ambasador Ukrajine.

On je naglasio da NATO ne ratuje protiv Ukrajine i da nekoiliko stotina kanadskih i britanskih vojnika koji su tamo „nije isto kao i 120.000 ruskih vojnika koji se nalaze na granici sa Ukrajinom“.

Izrazio je nadu da će se u narednih nekoliko dana situacija smiriti i da će se tenzije smanjiti.

„Drago mi je da je krenula diplomatija, jer ‘kad diplomate pričaju – puške ćute'“, podsetio je on.

Poručio je da je Ukrajina spremna za sukob, ali je izrazio nadu da će sankcije i politički pritisak na Rusiju imati svoj uticaj.

On je komentarišući ulogu velikih sila u pregovorima naveo da je „Ukrajina spremna da prihvati bilo koju mirovnu inicijativu, ali ne na teritorijalne celovitosti i ukrajinskog suvereniteta“.

„Ako Rusija prestane da puca, neće biti rata. Ako Urajina prestane da se brani, neće biti Ukrajine“, ocenio je gost N1.

Aleksandrovič je rekao i da mnogi ruski političari i bogataši drže svoj novac na zapadu i ocenio je da se tu radi o o trilionu dolara.

„Ovi isti ljudi (u Rusiji) koji kažu da im zapad preti, drže svoj novac, porodice i svoju imovinu u zapadnim zemljama. Novac i porodice su im u Americi, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji“, naveo je on.

Dodaje da bi takva jedna činjenica mogla da prevagne u izbegavanju potencijalnog velikog sukoba.

„Nekadašnji SSSR je imao komunističku ideologiju, a današnja Rusija ima samo jednu ideologiju, ideologiju novca, i ništa drugo“, istakao je ambasador Ukrajine.