Američka košarkašica ponovno pred ruskim sudom, razmena moguća tek posle presude

Svet 02. avg 202212:56 1 komentar
Britni Grajner
REUTERS/Evgenia Novozhenina via Guliver

Američka košarkašica Britni Griner vratila se u utorak pred ruski sud jer su SAD pokušale da iydejstvuju njeno osloba]anje raymenom zatvorenika kako bi joj pomogle da izbegne do deset godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge.

Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje s reprezentacijom SAD-a i zvezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), privedena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara jer je u prtljagu imala ulje hašiša.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu da su SAD dale „značajnu ponudu“ Rusiji za oslobađanje američkih državljana zatočenih u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Izvor je rekao da je zvanični Vašington voljan da razmeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog kao „Trgovac smrti“.

Moskva je istakla da još nije postignut dogovor, a Griner verovatno neće biti razmenjena dok ne bude doneta presuda, što bi moglo biti sredinom avgusta.

Griner (31) je priznala krivicu za optužbe protiv nje, ali je porekla da je nameravala da prekrši ruski zakon. On je na sudu rekla da ne može da razume kako su patrone sa uljem hašiša završile u njenom prtljagu i dodala da ih je verovatno nenamerno spakovala dok se žurila da krene.

Kako je objasnila, ona je žurila da se pridruži sovjoj ruskoj ekipi UMMC Ekaterinburg za doigravanje nakon što je neko vrijeme provela kod kuće u Sjedinjenim Državama.