Američka mornarica izvukla mlaznjak sa dna Mediterana

Svet 09. avg 202211:46 > 22:07 68 komentara
Andreas SOLARO / AFP

Američka mornarica povratila je mlaznjak F/A-18E Super Hornet sa dubine od oko tri kilometra u sred Sredozemnog mora, nakon incidenta na nosaču aviona Hari S. Truman.

Tim američke mornarice izvukao je vojni mlaznjak, jednosed F/A-18E Super Hornet sa dubine od oko 3 kilometra u Sredozemnom moru 3. avgusta nakon što je letelica eksplodirala usled „neočekivanog teškog vremena“ u julu, navodi se u saopštenju američkih mornaričkih snaga Evropa-Afrika.

Mlaznjak se nalazio na nosaču aviona USS Hari S. Truman, kada je eksplodirao na palubi 8. jula, navodi se u saopštenju.

Ovaj nosač, osmi u klasi Nimic (klasa od deset nosača aviona na nuklearni pogon u službi Ratne mornarice Sjedinjenih Država), nazvan je po trideset i trećem predsedniku Sjedinjenih Država Hariju Trumanu, i prvi put je pušten u pogon 1996. godine, kada se more uverilo u snagu ovog čuda od 333 metra, koji uz pomoć dva Vestinghaus A4W nuklearna reaktora, i četiri turbine dostiže brzinu od 56 km/h, noseći svojih osnovnih 116, 400 tona.

Denis LOVROVIC / AFP

Pripadnici tima koji su izvukli letelicu koristili su vozilo na daljinsko upravljanje kako bi pričvrstili specijalne trake za opremanje i podizanje na mlaznjak dok je bio pod vodom. Nakon što je pričvrstio opremu, tim je putem kuke za podizanje podigao letelicu na površinu mora, u čemu je učestvovao i višenamenski građevinski brod Everest, motorni brod koji se koristi za razne svrhe u okeanu, navodi se u saopštenju.

Nakon što je avion izvučen iz dubine mora i postavljen na MPV Everest, tim je prevezao letelicu do obližnje vojne instalacije. Letelica će zatim biti prevezena iz vojnih objekata u SAD.

Ceo posao obavili su pripadnici nekoliko različitih pomorskih jedinica, među njima i članovi Task Force (CTF) 68, nadzorniki za spasavanje, ronioci komande pomorskih morskih sistema, pripadnici službe dodeljene nosaču aviona Heri S. Truman, kao i članovi jedinica Naval Strike Fighter Wing Atlantic i američke Šeste flote.

Brz odgovor kombinovanog tima tako je omogućio „sprovođenje bezbedne operacije povraćaja letelice u roku od samo 27 dana od inicijalnog incidenta, i naš tim je radio bezbedno i efikasno kako bi ispunio zadati vremenski okvir“, rekao je u saopštenju potporučnik Migel Luis, oficir za spasavanje Šeste flote SAD.

Mario Tama, AFP, Getty, F/A-18E Super Hornet

Navedeni Super Hornet (redizajnirani F/A-18 Hornet, u odnosu na koji je 20% veći, 7.000, 3.200 kg teži, a nosi i 33% više unutrašnjeg goriva, povećavajući domet misije za 41% i izdržljivost za 50% u odnosu na svog prethodnika). Poseduje unutrašnji 20 mm M61 rotacioni top i može da nosi rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Dizajniran od strane MekDonel Daglasa i dalje je u službi (koristi ga osim američke mornarice i australijska i kuvajtska vojska), a svoj prvi let ostvario je 1995. godine.

Neki drugi, neobznanjeni podaci, ostaće i dalje tajna, za to se u ovako kratkom roku svesrdno pobrinula američka vojska.

Komentari (68)

Vidi sve komentare